Orbán: "Az a probléma, hogy nem hisznek a vezető személyiség erejében"

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. május 6.

Belpol

A liberálisoknak Orbán szerint a család egy hol ilyen, hol olyan társasjáték.

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek - húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.

Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.
A kereszténydemokraták szerinte balra tolódnak. Ha ez így megy tovább,  elveszítik identitásukat, értékeiket.

A magyar kormányfő azokban az új pártokban lát lehetőséget, amelyek "a széleken erősödnek", nmivel ők  keresztény értékeket képviselnek.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője szerinte nem akarja, hogy az iszlám előretörjön. "Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség. (...) Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele – riogatott Orbán Viktor.

A miniszterelnök természetesen nem hagyhatta ki az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról szóló összesküvés elméletét, miszerint " ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét". Ettől tartva nem beszél már senki szívből. 

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. "A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték." A második, hogy Magyarországon a keresztény kultúráé a vezető szerep, a harmadik pedig a bevándorlás-ellenesség.

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre is a migrációs mantrával felelt: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek - állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani.

Orbán elismerte, hogy a  "magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak", de szerinte a magyarok különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak.

Figyelmébe ajánljuk