Orbán bejelentette: zárnak a középiskolák, az éttermek, színházak, kijárási tilalom lesz este 8 után

 • narancs.hu
 • 2020. november 9.

Belpol

A felsőoktatás is online tanrendre áll át. Hetente tesztelni fogják a kórházi, óvódai és bölcsödei dolgozókat, tanárokat.

Orbán Viktor hétfő délelőtt újabb bejelentést tett.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a járvány Európában továbbra is felszálló ágban van; elmondása szerint a kórházakat felszerelték, minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelés. Az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek, számuk véges, a vakcina megérkezéséig pedig még több hét van hátra.

A miniszterelnök szerint ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem fognak tudni megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés pedig már Orbán belátása szerint sem lassítja eléggé önmagában a vírus terjedését. Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány.

Az Országgyűlés kedden (ha minden igaz) 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Az Operatív Törzs ezért már javaslatokat is tett, kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be:

 • este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők és a munkából hazaérők kaphatnak, illetve rendkívüli esetek jelenthetnek kivételt
 • minden gyülekezés tilos
 • az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, de az úgynevezett étkezdék nyitva maradhatnak
 • az üzleteknek, fodrászatoknak és egyéb kisipari szolgáltatóknak 19 órakor be kell zárniuk
 • a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
 • általános rendezvénytilalom lép életbe
 • családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en lehet részt venni
 • esküvők megtartása csak lakodalom nélkül lehetséges, azon a házasulandó páron kívül csak a tanúk, a szülők és testvérek vehetnek részt
 • a temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt
 • a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos
 • a szabadidős létesítményeket, a fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani
 • a felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat be kell zárni
 • a középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe
 • a bölcsödék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvódai és bölcsödei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell
 • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodák számára a zárás után (az első 30 napban) a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti, ennek az a feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket
 • az éttermeknek, szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetniük, az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ennek az a feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 30 napra vezeti be a kormány. Szükség esetén meghosszabítja. Az intézkedések szerda 0 órától lépnek hatályba.

(Facebook/Orbán Viktor)

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

 • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

 • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

 • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

 • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.