Parragh László: az államnak át kell vállalnia a vendéglátóhelyek bérköltségének 80 százalékát

  • narancs.hu
  • 2020. november 9.

Belpol

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Budapest takarékossági intézkedéseket vezethetne be.

Miután Parragh László azt kérte Orbán Viktortól, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót és csökkentsék a társasági nyereségadót.  Az Mfornak úgy nyilatkzott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy tisztában van azzal, „hogy az iparűzési adó felfüggesztése érzékenyen érinti az önkormányzatokat”, de nem lát más lehetőséget arra, hogy a cégek működése fenntartható legyen.

Arra a felvetésre, hogy mostanra lényegében az iparűzési adó maradt az önkormányzatok egyetlen érdemi bevétele, Parragh azt mondja, kemény kritikákra számít, de Budapest esetében úgy látja, lenne helye a takarékossági intézkedéseknek. Például szerinte nincs szüksége a fővárosnak öt főpolgármester-helyettesre – más kérdés, hogy ez még mindig nem pótolná azt a több százmilliárd forintot, ami az iparűzési adó felfüggesztésével kiesne. 2019-ben a települések 971 milliárd forint bevételt szereztek a helyi adókból, ebből 788 milliárdot az iparűzési adóból.

Parragh a javaslatcsomagáról szólva egy olyan tételéről is beszélt, amely eddig nem volt ismert. Mint mondta, a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek bezárása lassan elkerülhetetlen lesz, ezért azt javasolja, hogy az állam vállalja át e cégek bérköltségeinek 80 százalékát. Hasonló elven a szálláshelyfoglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasol.

(Mfor)

Figyelmébe ajánljuk