Orbán bulizni tart?

  • Szalai Anna
  • 2019. június 27.

Belpol

Rejtélyes előkészületek a VOLT Fesztiválon.

A soproni VOLT Fesztivál ideje alatt nehéz szállást találni a környéken, így az előrelátók idejekorán gondoskodtak erről. Így tett a Magyar Narancs egyik olvasója is, aki már januárban szobát foglalt a sopronbánfalvi Kolostor Hotelben. A magát felnőttbarátként hirdető elegáns hotelt Sopron peremén, a néhai falu, Sopronbánfalva fölé magasodó egykori Pálos Kolostorban alakították ki.

Olvasónk már többször is megszállt itt korábban, február végén azonban levelet kapott, miszerint a visszaigazolt szállást mégsem tudja biztosítani a hotel, mivel az egész szállót – mind a 19 szobát – kibérelte „egy csoport”, de felajánlottak helyette egy másik szállást. Mit tehetett, elfogadta a cserét. Tegnap azonban a fesztivál nyitónapjára megérkezve hiába jelentkezett a megajánlott szálláshelyen, ott azt mondták neki, hogy adminisztratív gond van a foglalással.

Lázas telefonálgatás kezdődött, amelynek végén a fesztivál szállás-ügyeivel megbízott úriember – legalábbis neki ezt mondták – közölte, hogy egy „kormányzati delegáció érkezése miatt kellett átirányítani a Kolostor Hotel vendégeit más szállásokra”. Végül találtak neki is egy szobát, de azóta is úgy érzi, hogy egy kisebb időutazás részese volt és visszatértek a létező szocializmus évei, amikor az elvtársak érkezése mindennél fontosabb volt.

false

 

Fotó: MTI

A Kolostor Hotel Elvonulási Központ honlapján mindenesetre valóban olvasható a figyelmeztetés,  miszerint a szálloda június 26-30 között zártkörű rendezvény miatt zárva tart és nem is látogatható. A műemlékkolostor és környéke ugyanis delegációmentes időkben látogatható, a szálloda sétákat is szervez az érdeklődőknek. Kivéve most. Kérdéseinkkel a hotelt is megkerestük, de Tóth Teodórához, a szálloda igazgatójához irányítottak át bennünket,  akit viszont hiába hívtunk. A kormánydelegáció tagjairól, a látogatás céljáról megkérdeztük a kormányszóvivőt is, de egyelőre tőle sem kaptunk választ.

A szerdán indult VOLT Fesztivál kapcsán nem ez az egyetlen meghökkentő dolog. A nagyszínpadon 10 percenként levetítik a kormány hivatalos videóját 1989-ről, amely a rendszerváltás eseményeit, illetve Orbán Viktor történelmi szerepét hivatott bemutatni. A VOLT szervezői magyarázatképpen az Indexnek azt írták,  hogy „megállapodásuk van a Terror Házával, a 30 évvel ezelőtti eseményekre”, és a különböző filmek, bejátszások „az óriáskivetítőn rotációban mennek, ugyanolyan sűrűséggel”, amiből nem lóg ki a rendszerváltás évfordulójáról szóló bejátszás sem.

A fesztiválon egyébként szintén az Index beszámolója szerint kialakítottak egy Liget nevű pihenőhelyet is, ahol kettéfűrészelt Trabantokban üldögélhetnek a fiatalok, miközben  Helmut Kohltól és Németh Miklóstól származó idézeteket, illetve kicsit nagyobb betűkkel szedve, narancssárga háttérrel, vagy kiemeléssel Orbán Viktor szavai olvashatóak.

A nagy kormánybarátság legfeljebb azokat lepheti meg, akiknek figyelmét elkerülte, hogy Orbán Ráhel szakdolgozata éppen a könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzéséről szólt és a miniszterelnök lánya Lobenwein Norbertnek, a soproni VOLT Fesztivál tulajdonosának is megköszönte művének végén az elkészítéséhez nyújtott segítséget. Lobenwein korábban munkakapcsolatban is volt Orbán Ráhellel a Sziget Kft.-nél. Most pedig mindketten tanácsokat adnak Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjének.

Várjuk a VOLT Fesztivál kommunikációs csapatának válaszát a Magyar Narancs kérdésére, miszerint milyen összetételű kormányzati delegáció látogatta meg a fesztivált és főként milyen célból.

Figyelmébe ajánljuk