Orbán honvédségi csapatszállító repülőgéppel utazhatott csütörtökön Milánóba, Kurtág György operabemutatójára

  • narancs.hu
  • 2018. november 18.

Belpol

Nem a kormánygépnek vásárolt Airbusszal.

Az Átlátszó szerint a miniszterelnök megint nem a kormánygépnek vásárolt honvédségi egyik Airbus A319-est használhatta. Bár hivatalosan nem közölték, hogy mivel utazott Orbán Viktor csütörtök este Milánóba, hogy ott legyen Kurtág György első operájának ősbemutatóján a Scalában. De a 605-ös lajstromszámú csapatszállító – amivel korábban már többször utazott a miniszterelnök hivatalos látogatásokra – épp úgy mozgott, mint Orbán.

Orbán Viktor

Először tartják magyar opera ősbemutatóját a Scalában. Nekünk itt a helyünk. Ma itt történik a legfontosabb dolog a magyarok számára // This is the first time that a Hungarian opera is being...

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állította színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütált a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényelte.

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.

A világpremiert a Bartók Rádió élőben közvetítette, amit ide kattintva lehet visszahallgatni.

A kormány eddig két utasszállítót és egy private jet-et vásárolt a Magyar Honvédségnek, a repülőgépek beszerzési árát titkolják. Bár korábban határozottan állították, hogy repülők nem kormánygépek lesznek, azokat rendszeresen használja a miniszterelnök és a kormány több tagja.

Figyelmébe ajánljuk