Orbán közleményben érvel amellett, hogy a CEU-t nem is üldözték el

  • narancs.hu
  • 2021.09.18 15:10

Belpol

Szerinte miután az egyetem épületében tartottak konferenciát, nem igaz, hogy ellehetetlenítették a működését. 

"Az elüldözött egyetem Budapesten (Szamizdat 13.)" címmel adta ki közleményben Orbán Viktor miniszterelnök írását a Miniszterelnöki Sajtóiroda, ebben Orbán arról értekezik, hogy nem is zárt be a CEU Budapesten, mert konferenciát tartottak a Nádor utcai épületében.

"Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről. A híradások szerint szeptember 16-án és 17-én sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott az egyetem budapesti kampuszán, amelyen a liberális akadémiai és politikai élet jeles képviselői is részt vettek. Hogyan történhetett meg mindez? Úgy, hogy akik eddig az egyetem bezárásával kampányoltak, nyilvánvalóan nem mondtak igazat" – írja Orbán. 

Szerinte a  magyarok már nem lepődnek meg, mert tudják, "hogy hogyan dolgozik Soros György és csapata. A magyar spekuláns mindig értett ahhoz, hogy az üzleti vállalkozásai elleni fellépéseket úgy tüntesse fel, mintha azok szörnyű társadalmi igazságtalanságok vagy éppen a személyével szembeni gonosz, antiszemita támadások lennének."

De vajon mit gondolhattak azok a jónevű kutatók, politikusok és értelmiségiek, akik megjelentek és előadtak a konferencián? Vajon hogyan egyeztették össze egyetemi fellépésüket azzal a hazugsággal, hogy a CEU-t a magyar kormány elüldözte Budapestről? Vajon mit éreznek most ezek a tudósok, szakemberek, politikusok, akik egész szakmai hitelüket elveszítették azért, mert felültek a Soros György és globális hálózata által terjesztett hazugságnak? – teszi fel a kérdést. "Kínos, nagyon kínos. Talán erről is kellene szervezni egy konferenciát a CEU budapesti kampuszán" – írja. 

Orbán szerint Magyarországot a "Soros-egyetem" kapcsán azért támadják, "mert nem hagyta, hogy a spekuláns milliárdos továbbra is visszaéljen a hatalmával", ugyanis az írás szerint a '90-es években "Soros hűséges szövetségese, Magyar Bálint, a liberális-exkommunista kormány oktatási minisztere olyan szabályt hozott, amely a magyar egyetemekkel szemben indokolatlan versenyelőnyt biztosított a Soros-egyetemnek. Mi ezt a kiskaput becsuktuk, és elrendeltük, hogy minden, Magyarországon létesített külföldi egyetem ugyanolyan feltételek szerint működjön, és tartsa be a jogszabályokat."

Szerinte valamennyi egyetem gond nélkül teljesítette a jogszabályi feltételeket, csak az általa "Soros-egyetemnek" nevezett CEU nem, mert mint írja, "alapítója számára ugyanis kifizetődőbb volt farkast kiáltani, nemzetközi kampányt szervezni Magyarország ellen, mint a megszerzett privilégiumokat feladni".

Végül "a legnagyobb hazugok és hazugságok toplistáján" felsorol néhány megszólalást (Guy Verhofstadt belga liberális politikus, Judith Sargentini EP-képviselő és az Európai Bizottság), amelyek a CEU elüldözését sérelmezték.

"Az egész EU szégyene, hogy a szóban forgó, tényszerűen hamis állítások uniós jogi eljárások alapjaiként szolgálnak. Quo vadis Europa?" – írja végül.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk