Terheléses támadásra hivatkoznak, hétfő reggel fog csak folytatódni az előválasztás

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

Több lépcsőből álló visszaélésről beszél az Országos Előválasztási Bizottság, inkább leállították a rendszert. A személyes és az online szavazás is szünetel. 

Mint arról beszámoltunk, szombat délelőtt, nem sokkal az ellenzéki előválasztás első fordulójának elindulása után közleményt adott ki az Országos Előválasztási Bizottság, amelyben arról írtak, hogy "a szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére", ezért rögtön az indulás után fel kellett függeszteni a szavazást.

Akkor még az volt a terv, hogy délben újraindul a szavazás, de délután 2 körül újabb közleményt adtak ki, amelyben már azt közölték:

hétfő reggel folytatódik csak az előválasztás.

A közlemény szerint három órán keresztül minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztek az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban, és "teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 óra között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt:

jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét".

A közlemény szerint "nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett".

Mint írják, az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában "nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz", de ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetőek.

Ezért végül úgy döntöttek, hogy a szavaztatási folyamatot leállítják,

az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn, 7:00 órakor folytatódik.

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja. 

A szombathelyi ugytudjuk.hu korábban arról írt, a probléma az, hogy az élesben még soha nem használt informatikai rendszer már a péntek éjjeli tesztelés során bemondta az unalmast, és bár szombat reggel sikerült elindítani, idővel ismét leállt. 

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a 168.hu-nak korábban még úgy nyilatkozott, hogy nem hekkertámadás történt, csak a rendszer érzékelte szabotázsnak a túlterhelést, amit előtte a tesztelés során nem tudtak produkálni, és nem gondolták, hogy ilyen nagy számban akarnak egyszerre szavazni az emberek szerte az országban. A Bizottság végül a délutáni közleményében mégis támadásról beszélt. 

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, aki elvileg már le is szavazott, délelőtt még szintén arról beszélt, hogy olyan sokan akartak szavazni, hogy a mesterséges intelligencia azt hitte, támadás zajlik, ezért blokkolták a szervereket. 

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki korábban azt jelezte a Facebook-oldalán, hogy Budapestre megy utánanézni, hogy mi is a probléma, egy videóban azt mondta, az derült ki, hogy

"egy nagyon durva technikai támadást intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen",

ezért a biztonságos lebonyolítás érdekében állították le inkább a rendszert. "Úgy tűnik, hogy vannak, akik félnek Magyarországon a kormányváltó erről hangjától, akik el akarják némítani a magyar embereket. Szeretném őket kiábrándítani, csapataink harcban állnak, az informatikusaink itt vannak és dolgoznak a probléma elhárításán" – mondta, hozzátéve, nem hagyják, hogy akár belföldről, akár külföldről elnémítsák a magyar embereket. 

Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt arról írt a Facebookon, hogy

"úgy látszik, vannak, akik meg akarják akadályozni, hogy éljünk demokratikus jogunkkal: számos jel utal arra, hogy az előválasztás rendszerébe kívülről hatoltak be".

"Tudjuk, hogy 11 éve akadályozzák már ezt Magyarországon, de ezen is túl leszünk, ahogy az Orbán-rezsimen is" – írta, hozzátéve, hogy a szavazás hétfő reggel folytatódik, "talán még elszántabban, és a tény tény marad: a változás elkezdődött, az előválasztás a kormányváltás kezdete". 

További cikkeinket az előválasztásról itt találják!  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk