Orbán morális érvei meg a valóság

 • narancs.hu
 • 2014.08.27 15:16

Belpol

A Helsinki Bizottság szerint Orbánnak először a legalapvetőbb tényeket illene megismernie, ha a menekültek és bevándorlók sorsáról szeretne filozofálni. Tanmenetet is javasolnak Orbán elméjének pallérozásához.

A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon reagált a miniszeterlnök hétfői szavaira. Ezt idézzük:

„Nem is akarok én ebből titkot csinálni, hogy itt egy kőkemény, a bevándorlást legkevésébé sem támogató hatósági és belpolitikát fogunk folytatni a jövőben is. [...] Vannak morális érveim is, mert így első hallásra – amit mondtam – embertelen dolognak tűnik. Mert jönnek szegény menekültek: egyes országokba beengedik őket, mert azok rendes országok, más országokba meg nem, mert azok szívtelenek. [...] Szerintem erkölcsi elvek szólnak amellett, hogy a liberális bevándorláspolitikát elvessük. [...] Én az egész, ma evidensnek tekintett, morálisan megalapozottnak vélt, alapvetően liberális indíttatású európai bevándorláspolitikát [...] hipokritának tartom, erkölcsi alapjait hiányolom, és semmilyen célszerűséget nem látok benne.”

Afgán menekült a Baptista Integrációs Központban

Afgán menekült a Baptista Integrációs Központban

Fotó: MTI

Magyarország miniszterelnöke hétfőn nagyköveteinknek tartott előadást, majd kérdésekre válaszolt. Szóba került a bevándorlás kérdése is, amelyet a kormányfő különösen izgalmasnak talál mint olyan témát, „amin keresztül mintha tükörbe néznénk”. Politikusoknak pedig kifejezetten ajánlja, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, „mert nagyon mély erkölcsi és szellemi dimenziókat mozgat meg”.

Nosza, Orbán Viktor el is kezdhetné önmaga pallérozását. Kicsit segítünk. Javasolt tanmenet. Első lecke: mi a különbség a bevándorló és a menekült között? Milyen nemzetközi szerződésekben és alaptörvényben vállalt kötelessége van a magyar államnak a menedékkérőkkel szemben? Második lecke: mi a különbség az uniós tagállamokból, illetve ún. harmadik országokból munkavállalási céllal érkezők között? Harmadik lecke: hány menedékkérő kapott az utóbbi években valamilyen védelmet Magyarországtól? Hány külföldi él az országunkban? Honnan érkeznek a legtöbben? Negyedik lecke: milyen a migránsok iskolai végzettsége és gazdasági aktivitása a magyar átlaghoz képest? A válaszoktól, a szónoklatából legalábbis úgy tűnik, meg fog lepődni.

Ha majd az ország első embere legalább ezeket az épeszű migrációs politikához feltétlenül szükséges tényeket megismeri, utána nyugodtan merenghet azon, mi lenne a jó irány. Addig azonban minden e tárgyban tett megnyilatkozása nem egyéb, mint kártékony zagyvaság.

Lásd még legutóbbi cikkünket a témában: Belülnézet – Debreceni tüntetés a menekültekért

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.