Orbán pénzt kért, helyette pofont kapott Brüsszelből

  • - urfi -
  • 2017. szeptember 1.

Belpol

A határvédelmünket eddig is támogatták, de kerítéseket nem finanszíroznak – szól az üzenet.

Orbán Viktor tegnap levelet írt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek, amelyben pénzt kért a kerítésre. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.” Hozzátette, hogy szerinte „nem túlzás azt állítani, hogy Európa biztonságát a magyar adófizetők finanszírozták”, ezért elvárja, hogy az EU fizesse ki a 270 milliárd forintos költségek felét.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Mivel nem világos, milyen alapból és milyen alapon kérjük a támogatást, ezért a levél leginkább kommunikációs trükknek tűnik, amivel az ellenzéket lehet ugráltatni: Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő rögvest fel is szólította az ellenzéket, hogy álljon Magyarország mellé, és támogassa a kezdeményezést. Emellett a levél természetesen provokálja az EU vezetőit is, hiszen éppen az a kormányfő követel pénzt a szolidaritás jegyében, akit számtalan alkalommal vádoltak a szolidaritás megtagadásával, miután visszautasította a kvótarendszerben való részvételt. „A szolidaritás kétirányú utca, és minden tagállamnak részt kell vállalnia a terhekből is. Ez nem olyan, mint egy à la carte menü, hogy azt kérünk, amit akarunk” –  reagált pikírten a levélre Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője.

Az pedig pont hogy méretes túlzás, hogy „Európa biztonságát a magyar adófizetők finanszírozták”, ahogy arra az Európai Bizottság is rámutat a hvg.hu-nak küldött állásfoglalásában. Ebben felidézik, hogy a magyar határvédelem segítésére az EU 93,4 millió eurót bocsát Magyarország rendelkezésére a 2014–2020 közötti időszakban, emellett 6,7 millió eurót sürgősségi támogatásként; az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (a Frontex) 18 fős kontingenssel folyamatosan jelen van a magyar–szerb határon; 2015-ben pedig Magyarország támogatást kért és kapott az EU polgári védelmi mechanizmusából.

Winterstein bizottsági helyettes szóvivő ezzel összhangban elég határozott üzenetet fogalmazott meg: „Támogatunk határvédelmi intézkedéseket az EU külső határain. Ez lehet a megfigyelő rendszer fejlesztése, lehet a határellenőrző rendszer fejlesztése. … de kerítéseket nem finanszírozunk.” A Bizottság az állásfoglalásában kifejti, hogy megvizsgálják a magyar kérést, de ezek alapján egyértelmű, hogy nem veszik be azt a csúsztatást, hogy a magyar kormány egymaga finanszírozza a határvédelmet, illetve hogy kerítésre nem adnak pénzt.

(hvg.hu, 444, MTI)

Figyelmébe ajánljuk