Orbán szerint a koronavírus-fertőzés ott erősödik, ahol hagyományosan a migrációs útvonalak fekszenek

  • narancs.hu
  • 2020. július 3.

Belpol

A miniszterelnök úgy látja, ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám.

Miután a minap Merkely Béla arról számolt be, hogy mivel a környező országokban növekszik a koronavírus-fertőzöttség, meg kell akadályozni, hogy külföldről behozzák újra a vírust. Orbán Viktor ugyanezzel kezdte pénteki rádióinterjúját. Azt hangsúlyozta, csak rajtunk múlik, hogy beengedjük-e a vírust. "Nem a háborút nyertük meg, csak a csatát" – mondta miniszterelnök.

„Észnél kell lenni” – tette hozzá figyelmeztetésképp. Azt mondta, a magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát, de a miniszterelnök szerint most inkább válasszuk a Balatont.

„Itt a nyár, fagylalt, lángos az emberek kezében, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, figyeljen.”

Majd azt emelte ki, hogy "figyelnünk kell, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét".

Mert Orbán szerint a koronavírus-fertőzés ott erősödik, ahol hagyományosan a migrációs útvonalak fekszenek. Újra elmondta, amit csütörtökön már bejelentett, miszerint hiába kéri az EU, Magyarország nem nyitja meg a határait.

És ha már a menekültek szóba kerültek, a miniszterelnök a tranzitzónákról is szólt. Mint ismert, korábban az Európai Bíróság kimondta, hogy a magyar állam jogellenesen tart őrizetben menedékkérőket Röszkénél. Erre a magyar fél mint azt Orbán most bevallotta, sok gondolkodás után, hogy végrehajtsák-e, hogyan hajtsák végre az ítéletet, végül bezárták a tranzitzónákat.

"Úgy válaszoltunk Brüsszelnek, hogy még keményebbé tettük a beengedést" – mondta a miniszterelnök.

A nemzeti konzultációról szót ejtve Orbán azt mondta, az már összefüggésekre kérdez rá, a vírus és a menekültek közti összefüggésekre, de vannak benne gazdasági kérdések is. Hozzá is tette, hogy most szerinte gazdaságilag jobban mennek a dolgok itt, Közép-Európában, mint nyugaton, mi szerinte „felszálló ágban vagyunk”, míg Nyugat-Európa országai pedig „tényleg nagy bajban vannak.”

„Egy baj van, szegényebbek vagyunk” – állapította Orbán, miután hosszas eszmefuttatást vezetett le arról, hogy meglátása szerint a mostani EU-s gazdasági újraindítási alap arról szól, hogy Kelet-Európa megsegítse-e a bajba jutott délieket. A miniszterelnök szerint áll is a bál most Brüsszelben, de Orbán nyugodt, pénteken a magyar Országgyűlés elfogadja a magyar költségvetést, vagyis nálunk a helyzet stabil. A helyzet nehéz, de úgy véli, erősebben kerülhetünk ki a járvány okozta válságból, mint amilyen állapotban előtte voltunk.

Majd úgy zárta monológját, hogy ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám.

Neked ajánljuk