Tízezer gyerek kaphat tízezer forintos táborozási támogatást a fővárostól

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Belpol

Karácsony emellett közfoglalkoztatási programot is indít.

Karácsony Gergely a Budapest Restart beszélgetéssorozat adásában jelentette be, hogy tízezer budapesti 14 éven aluli gyereknek egyenként tízezer forintot ad táboroztatási támogatásként a főváros - írja az Index.

A táborozási támogatással a szülőket segítenék: Karácsony elmondta, hogy 10 ezer 14 éven aluli budapesti gyerek szüleit tervezi ezzel az összeggel segíteni.

A támogatás július 6-tól augusztus 31-ig igényelhető. Ehhez a táborszervezőnek igazolnia kell, hogy Budapesten, jogszerűen és átláthatóan működik; a támogatásért ugyanis a szervezőnek kell a főváros illetékeseihez fordulnia, így a szülők mentesülnek az adminisztrációs terhek alól, csupán aláírással kell igazolniuk a gyermekük részvételét.

"A támogatást 14 év alatti, fővárosi gyerekek, nyári napközis táboroztatáshoz lehet igényelni. A heti 35 ezer forintnál alacsonyabb összegbe kerülő táborok díjaihoz a táborszervező által benyújtott és a szülők által aláírt igénylés alapján fizethető ki a támogatás. Egy gyerek csak egyszer veheti igénybe, egy heti táborozásra." - írják a Restart Közfoglalkoztatási Program hivatalos közleményében.

Karácsony helyeselte a közmunkaprogram erősítését, de úgy gondolja, ez csak átmeneti megoldás lehet, ezért olyan programot indítana a közmunkásoknak, amelyben máshol is hasznosítható tudást szerezhetnek. A kormány által indított közmunkaprogram részeként létrejövő ún. Restart Közfoglalkoztatási program így a közegészségügy, idősgondozás és digitális foglalkoztatás területein jelentene lehetőségeket. Célja, hogy Budapest olyan közfoglalkoztatási mintaprojektet hozzon létre, amelyben a közfoglalkoztatottak a program végén a piaci világban is életképes tudást szereznek, másrészt pedig a programban töltött idő alatt is megfelelő pénzbeli megbecsülést kapnak - teszik hozzá.

Ennek három része:

  • "A Digitális Közfoglalkoztatási Start Program, amelynek lényege az egyes közgyűjteményekből digitális adatbázis, online tárlatvezetés készítése. A digitális közgyűjtemények így, egy újra fellángoló járványügyi helyzetben, illetve vidéki, idős, fogyatékos személyek számára is könnyen elérhetőek lennének."
  • "Az Idősgondozási Start Program, amely csökkentené a családok terheit, oldaná az egyedülálló idősek izolációs problémáját. Lényege, hogy az idős emberek, akik nem egészségi állapotuk, hanem pusztán a házimunkára való képtelenségük vagy korlátozott képességük miatt laknak intézményben, otthonukban maradhassanak."
  • "Végezetül a Közegészségügyi Start Program: a fővárosi és kerületi fenntartású közintézmények és közszolgáltatók, illetve a fővárosban működő egyéb közszolgáltatók zárt tereiben, közterületeken és közlekedési eszközökön a preventív tisztító-fertőtlenítő takarítás, illetve bizonyos karbantartó, állagmegóvó jellegű munkálatok elvégzése."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?