Orbán szerint Timmermans a hibás a magas energiaárakért

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 6.

Belpol

"Az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják" - mondta a miniszterelnök az EU zöld megállapodásáról. 

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján - jelentette ki Orbán Viktor szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt.

Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy a magyarországi lakossági fogyasztókat az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem növekedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra, a vállalatok azonban már ma is érzékelik az áremelkedést.

Az Európai Bizottság javasolta úgynevezett zöld megállapodás közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan - tette hozzá.

A brdói találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az  emelkedő energiaárakért a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság témáért felelős alelnökét terheli, mert "rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet".

Szerinte az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják". Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer, az ETS működését fel kell függeszteni, "és vissza kell térnünk a realitásokhoz" - szögezte le.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

Az energiaárak közelmúltbeli emelkedését elsősorban a földgáz iránti kereslet gazdasági növekedés hajtotta növekedése és az Oroszország felő érkező kínálat csökkenése okozta, de Európában valóban felhajtja az árakat az ETS-rendszer is, legalábbis amíg nem áll át a kontinens nagyobb mértékben a megújuló energiaforrásokra.

Az Európai Bizottság egyelőre nem az Orbán-féle következtetéseket vonta le az energiaárak emelkedéséből, Paolo Gentiloni gazdasági biztos azt mondta, a rövidtávú megoldásoknak nem szabad szem elől téveszteniük a klímaváltozás elleni küzdelem középtávú céljait, Valdis Dombrovskis alelnök szerint pedig az áremelkedés éppen hogy megerősíti az EU-t abban, hogy csönnentse a fosszilis energiahordozóktól való függőségét. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk