Simonka szerint fordulat történt a perében

Kis-Magyarország

Három és fél hónapos szünet után kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyó büntetőper, amelynek kulcsfigurája Simonka György fideszes képviselő. Építőipari cégek és pénzintézetek munkatársait tanúként hallgatta meg a bíróság. Simonka a Narancs.hu-nak a tárgyalást követően azt mondta, szerinte fordulat következett be a perben.

Lapunk még június közepén hírül adta, hogy az akkorra kitűzött tárgyalás Simonka "munkahelyi elfoglaltsága miatt elmarad". Kiderült, hogy a parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülése miatt volt erre szükség; akkor szavazott a parlament több kétharmados törvényről. Utóbb Simonka egy interjúban arról beszélt, hogy személyesen a házelnök, Kövér László járt el a bíróságnál, hogy kikérje őt a büntetőügy tárgyalásáról.

A Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa kedden építőipari cégek és pénzintézetek vezetőit, munkatársait hallgatta meg. Sem a bíróság, sem a tanúk nem voltak könnyű helyzetben, hiszen olyan eseményeket kellett felidézni, amelyek 2010 és 2013 között történtek. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) vádirata szerint ezekben az időkben Simonka irányításával termelési és értékesítési szövetkezeteket (tész) hoztak létre a vádlottak, de az erre elnyert vagy kapott európai uniós és hazai forrásokat vagy ezek egy részét nem a projektre fordították, hanem eltették. A vádirat szerint a visszaosztás mértéke elérte a 45 százalékot, s ennek az ügyfolyamnak a középpontjában az ügyészség szerint Simonka állt. Eszerint a projekt beruházásait túlárazták, vagy az eredetileg jelzettnél szerényebb műszaki tartalommal valósították meg, de volt olyan tervezett beruházás, ami végül nem valósult meg. A vádhatóság megállapítása szerint az így okozott kár nagysága eléri az 1,4 milliárd forintot.

Az ügyészség 8 és fél év letöltendő fegyházbüntetést kért Simonkára abban az esetben, ha elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés jogáról, de vele szemben még 850 millió forintos vagyonelkobzást is szükségesnek lát a vádhatóság.

A vádlottak padján ülnek Simonka akkori üzlettársai, de találunk közöttük felszámolókat, sőt közöttük van a fideszes politikus felesége és unokahúga is. Simonka feleségét azzal vádolja az ügyészség, hogy a visszaosztott pénzek beszedésében és nyilvántartásban volt kulcsszerepe. Simonka és egykori vezetőtársai tagadják a velük összefüggésbe hozott bűncselekményeket. A fideszes képviselő a bíróság előtt kifejtette, hogy nem is érti, mit keres a vádlottak padján, sőt magát az egykori mártír miniszterelnökhöz, Nagy Imréhez hasonlította.

A keddi tárgyalási napon a bíróság a hódmezővásárhelyi Enora Kft. és az ugyancsak a Csongrád-Csanád megyei városhoz köthető Hódbau-Transz Kft. egy-egy alkalmazottját és egykori vezetőjét hallgatta meg. Az épületgépészeti munkákkal foglalkozó cég adminisztrátora elmondta, tudomása volt arról, hogy e projekt keretében valahol hűtőházat építettek. Egy kérdésre válaszolva beszélt arról, előfordult, hogy alvállalkozókat nem fizették ki, s emiatt végrehajtási eljárás indult a cég ellen. Simonka az Enora Kft. egykori munkavállalójától azt kérdezte, igaz-e, hogy a cégnél valójában mindenben Kovács Zoltán intézkedett és volt a tényleges vezetője a vállalkozásnak. A tanú erről semmit nem tudot, sőt hozzátette, Kovács Zoltán be sem járt a céghez. (Kovács Zoltán személye azért érdekes, mert az ügyben ő a vád egyik koronatanúja. Részben az ő vallomására épül a vád. Kovácsot annak idején éppen Simonka hívta a Magyar Termés TÉSZ Kft.-hez és a Paprikakert TÉSZ Kft.-hez, amikor látszott, hogy súlyos finanszírozási gondok vannak. )

 
A Simonka-per a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: A szerző felvétele

Az Enora Kft.-n keresztül vett részt egy pusztaottlakai majorsági út építésében és a csapadékelvezető-rendszer kialakításában a Hódbau-Transz Kft., amelynek egykori ügyvezetője a Fővárosi Törvényszék előtt elmondta, hogy ezeket a munkákat rendben elvégezték, haszonkulcsuk pedig 30-40 százalékos volt. Az erről szóló számlát ő állította ki, s az abban foglaltak megfeleltek a valóságnak. Emellett részt vettek a Magyar Termés TÉSZ Kft. medgyesbodzási telephelyének építésében, ott több alkalommal látta Simonka Györgyöt. Észrevételében Simonka ezt tagadta, és aláhúzta, hogy ő ezen az építkezésen nem járt, de környéken sokszor megfordult, hiszen már ekkor a térség parlamenti képviselője volt.

A keddi tárgyalási nap második felében a bíróság a Raiffeisen Bank két egykori vezető beosztású tisztségviselőjét hallgatta meg, akik annak idején a pénzintézet nagyvállalati szektorában dolgoztak és követeléskezeléssel foglalkoztak. Ők beszámoltak az egykori mórahalmi Mórakert TÉSZ Kft. csődjéről és felszámolásáról. Az egyik első magyarországi és egy ideig mintának tekintett termelési és értékesítési szövetkezet Nógrádi Zoltán akkori fideszes országgyűlési képviselő és mórahalmi polgármester kezdeményezése és ötlete alapján jött létre. Nógrádi holland minta alapján dolgozott, de ezt nem sikerült átültetni a magyar viszonyok közé. Ahogy az egyik banki vezető fogalmazott:

"A jó ötlet rossz kezekbe került."

Mindez a pénzintézetnek jelentős, milliárdos veszteséget okozott, amit alig tudtak enyhíteni. Ugyanakkor tagadták, hogy a Mórakert TÉSZ Kft. akkori felszámolója és most 31. rendű vádlottként a Simonka-perben érdekelt K. Éva bármilyen jogszabályellenes lépéssel leszorította volna az árat az értékesítésnél, s ez ügyben külön eljárt volna a Raiffeisen Banknál - jóllehet a vádiratban ez szerepel. Érdekes, hogy minderre az ügyészség képviselői, noha módjuk lett volna, nem reagáltak a tárgyaláson. Ugyanakkor a banki vezetők Simonka kérdésére elmondták, nem ismerős nekik Juhász Gábor neve. (Juhász a már említett Kovács Zoltán mellett a jelen per másik kulcsfigurája.)

A tárgyalás után néhány mondatban reagált a Narancs.hu-nak Simonka György, aki szerint fordulat történt a perben, hiszen ha a Mórakertész TÉSZ Kft. ügyében nem bizonyosodik be, hogy a felszámolók törvénytelenül jártak el, akkor állítása szerint mindez igaz a Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. esetében is

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!