Orbán Viktor háborús riogatással ünnepelte a születésnapját a Kossuth rádióban

  • narancs.hu
  • 2024. május 31.

Belpol

„Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz”, állítja a miniszterelnök.

Kötelező katonai szolgálatról beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel, nem mellékesen a 61. születésnapja reggelén. A miniszterelnök szerint harminc évvel ezelőtt még általános volt a sorkatonaság, de a hidegháború után, mikor az oroszokat sikerült visszatolni, „az állandó készenlétre, a fiatal nemzedékek folyamatos hadviselésre való nevelésére, ami a sorkatonaságon keresztül valósult meg, többé nincs szükség”. A hivatásos katonák megjelenése miatt el lehetett törölni a kötelező katonai szolgálatot.

Orbán úgy látja, a társadalom legjobb része a hivatásos katonák: „Amikor katona voltam, úgy mondták, hogy nyápic civilek” – mondta, de hozzátette: „nem sértegetném magunkat”. Megnyugtatta a rádióhallgatókat: nem kell feltétlenül visszaállítani a sorkatonaságot, vannak tartalékos programok, katonai iskolák, ahol a hazaszeretethez, a fegyverismerethez is közelebb lehet vinni a fiatalokat.

A miniszterelnök ezek után valótlanságokat közölt a nyugati országokról, amikor azt mondta: „máshol, inkább Németországot látom, de a baltiakat is, ahol szinte már vissza is vezették a sorkatonaságot”. Arról beszélt, hogy az EU-ban kötelezővé tennék a sorkatonaságot: „mintha valaki más dönthetne a magyarok véréről”. Megígérte, hogy „ezt ki kell fordítani, mint egy magot a földből, mielőtt a gondolat szárba szökkenne.”

„Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz” – mondta Orbán, a „bevonódás” fázisairól pedig kijelentette: a beszéden túl vagyunk, már a készülődés van, és csak centikre vagyunk a pusztítástól. Ismét azt hangoztatta, hogy az oroszok azért támadták meg Ukrajnát, mert be akar lépni a NATO-ba: „minél jobb fegyverekkel lövik őket az ukránok, annál közelebb fognak jönni”.

Orbán a magyar történelemről is valótlanságokat állított, amikor ismét kijelentette, hogy Horthy akaratán kívül sodródott bele a háborúba Hitler mellett.

A miniszterelnök kijelentette: „Akarunk-e magyar vért adni Ukrajnában, Ukrajnáért? Nem akarunk, Ez nem a mi háborúnk!”

A szombati Békemenetről is beszélt Orbán, ahol fel fog szólalni. „Ennek az eseménynek az a fontossága, hogy világossá tegyük, közeleg a háborús veszély”, ezután sorosorozott, dollárbaloldalazott egy sort. A műsorvezető szerencsére ebben partnere volt, hiszen közösen megállapították, hogy a háborúpártiak gyűlölik a békepártiakat. A választáson kell „rákényszeríteni az európai országok vezetőit, hogy ne háborúzzanak.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk