Palkovics elveszi az akadémiai kutatók közalkalmazotti státuszát

  • narancs.hu
  • 2020. október 28.

Belpol

"Nehéz lenne Palkovics Lászlónál kártékonyabb figurákat találni a magyar tudomány történetében" - írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Újra az MTA-tól elvett kutatóhálózat ellen fordul Palkovics László innovációs és technológiai miniszter - írja szerda reggeli közleményében az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF).

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kedd este benyújtott törvényjavaslat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit, anélkül hogy erről velük egyeztetett volna.

A törvénytervezet az ADF szerint csak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséről szól, de semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem.

A javaslatot az ITM ráadásul nem az illetékes és a kutatóhálózatban reprezentatív tagsággal rendelkező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) juttatta el, így a szakszervezet az egyébként is rosszhiszeműen kitűzött határidőn belül arról nem is tudott véleményt nyilvánítani.

Hozzáteszik, a TDDSZ és az ADF által végzett felmérésből egyébként egyértelműen kiderült, hogy a dolgozók többsége ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz, méghozzá elvi okokból, így mindkét szervezet elutasítja annak megvonását.

"Különösen felháborító és botrányos, hogy a kormány a törvénymódosítás benyújtására a járványhelyzetet használja fel, tudván, hogy a korlátozó intézkedések jelentősen leszűkítik a tiltakozások körét. A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett" - írták.

A közlemény szerint a szakszervezet többszöri hivatalos kapcsolatfelvétele ellenére sem került sor sem hivatalos tájékoztatásra, sem érdemi tárgyalásra a közalkalmazotti státusz 2020 tavasza óta lebegtetett elvételének kérdésében.

"Véleményünk szerint nehéz lenne Palkovics Lászlónál kártékonyabb figurákat találni a magyar tudomány történetében, legalább az ‘50-es évekig kellene visszamenni a történelemben"

- írja az ADF, amely Palkovics korábbi intézkedéseinek felsorolásával zárja közleményét, hozzátéve, hogy egy státusz megvonását teljes erővel támogatják, és ez Palkovics László akadémiai tagsága.

Az ITM mindeközben egy közleményt adott ki szerda reggel, amelyben Schanda Tamás államtitkár arról beszél, hogy a jogállás megváltoztatása rugalmasabb bérezést tesz lehetővé a kutatóhálózatban foglalkoztatottak számára, és hogy "ez a lépés elengedhetetlen a tehetséges kutatók bevonzásához és megtartásához".

A közleményben "teljesítményalapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony" bevezetéséről írnak, és hogy a Munka törvénykönyve szerinti új jogállás nagyobb szabadságot és rugalmasabb feltételrendszert teremt a munkáltató számára a kutatói bérek meghatározásában, és csökkenti az intézményekre háruló adminisztrációs terheket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?