Palkovics: Júniusban módosulhat az akadémiai törvény

  • narancs.hu
  • 2019. május 6.

Belpol

Az MTA bürokratáival nem sikerült elvégezni a munkát, most a kormány következik.

Ha az MTA közgyűlése hétfőn úgy dönt, hogy nem fogadja el az innovációs tárca javaslatait a kutatóintézet-hálózat kiszervezésére vonatkozóan, a helyzetet a kormánynak kell megoldani – jelentette ki Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Az innovációs és technológiai miniszter szerint az a legfontosabb, hogy megszüntessék a már fél éve fennálló bizonytalanságot.

Palkovics szerint a lényegi szempontot a kormány már egyértelművé tette: a kutatóintézet-hálózat működését az Akadémia szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánja megoldani.

Palkovis szerint legitim igény, hogy a hálózatot finanszírozó közösség – az adófizetők, a választók által megválasztott kormány vagy éppen az ipar – lássa, hogy mi történik a forrásokkal. (..) A cél tehát az, hogy egy másfajta kontroll alatt működjön a hálózat, ami azonban nem azt jelenti, hogy az Akadémiának ebben ne lenne szerepe a továbbiakban. Azt illetően, hogy a közgyűlés ezt meg is szavazza, nem optimista.

Az intézethálózat kiszervezéséhez szükséges feltételrendszer kidolgozására létrehoztak egy jogi-pénzügyi, illetve egy stratégiai-szakmai kérdésekkel foglalkozó, az Akadémia és a minisztérium által delegált tagokból álló bizottságot. Utóbbi el is végezte a feladatát. A jogi-pénzügyi munkacsoport tevékenysége viszont sikertelennek bizonyult, mivel „sajnálatos módon az Akadémia által delegált bürokratákkal nem sikerült elvégezni a munkát”. Emiatt a közgyűlésnek nem tudják bemutatni, hogy a létrejövő kutatóhálózat milyen struktúrában működjön, hogyan nézzen ki a finanszírozása.

A miniszter az átvilágítás eredménye ellenére úgy véli, hogy Magyarország tudományos teljesítménye nem jó, semmit nem haladtunk előre az utóbbi évtizedekben. "Mert lehet, hogy egy euróra vetítve mi írjuk a legtöbb tudományos cikket, de az is, hogy hány spin-off (egyetemi vagy közfinanszírozású) vállalkozás jön létre akadémiai ötletek alapján, amivel viszont már korántsem állunk jól" – jelentette ki.

Ha az MTA közgyűlése továbbra sem kér a kormány tervéből, Palkovics szerint a megoldás az lehet, hogy módosítják az akadémiai törvényt és a kutatóintézet-hálózat a jövőben nem az Akadémián belül, hanem azon kívül működik. Az ehhez szükséges jogszabálymódosítást még júniusban elfogadhatja az Országgyűlés.

Palkovics meggyőződése, hogy a tudomány Akadémiától és államtól való függetlenségét a vagyonkezelő alapítványi forma tudná garantálni. "Ezt valósítottuk meg a Corvinus egyetem esetében, és hisszük, hogy ez egy sikeres történet lehet" – mondta Palkovics.

Figyelmébe ajánljuk