Palkovics szerint nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

  • narancs.hu
  • 2021. április 20.

Belpol

A parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja a kormánybiztost a Fudan Egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken lett a Fudan Egyetem és a Budapest Diákváros projektek kivitelezéséért felelős kormánybiztosa. Mint ismert, a Fudan építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, minderre a magyar állam 450 milliárd forintos kínai hitelt venne fel, ami mellé a magyar állam még  100 milliárd forint támogatás is adna. Hétfőn Palkovics a Hír Tv-ben beszélt a leendő intézményről, leginkább az arról szóló ellenzéki kritikákra reagált.

Azt, hogy a Fudan Egyetemen milyen ideológiai képzés zajlik, azoktól kell megkérdezni, akik ilyet mondanak. Én is láttam különböző idézeteket a Fudan Egyetem dokumentumaiból, Kínában ezt majdnem minden egyetemen meg lehet találni. Ha ezt gondoljuk ideológiai kérdésnek, akkor itt valószínűleg tévedünk.

De lényegében vissza is utasította a felvetést, hogy ideológiai képzés folyna majd a budapesti campuson. Szerinte az orvostudományba, a műszaki tudományokba nehéz ideológiát vinni, „annak idején nem sikerült az ötvenéves szocializmus alatt sem igazán”.

A miniszter úgy véli, hogy az egyetem egy épp olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem. "Oda is egyébként bejutnak magyar hallgatók." A kormánybiztos szerint mellesleg a Fudan már két éve Magyarországon van: a Corvinusszal közösen végez képzést.

És bár kritikaként fogalmazódott meg korábban, hogy a kínai egyetem a titkosszolgálat előre tolt bázisa lesz. Palkovics erről mintegy megnyugtatásként azt mondta, hogy ha egy ország, egy nagy ország – és ebbe több más ország is beletartozhat –, Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, akkor ahhoz nem kell neki egyetem.

Mindeközben a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja Palkovics Lászlót a Fudan egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.  

A bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter az erről szóló közleményükben azt írták: „A Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a Kínai Kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen.” Hozzátették, Palkovics szakértelmének hiányában nem bíznak benne, hogy a kérdéseikre választ kapnak, „de legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályainkat megoszthatjuk vele, és talán benne is aggodalmat kelthetünk”.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.