"Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek"

  • narancs.hu
  • 2021.04.20 19:30

Belpol

Reagált a CEU arra, hogy a kormány módosíthatja az intézményt korábban elüldöző törvényt.

"A benyújtott törvénymódosítás nem változtat a CEU helyzetén. Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg. "

Így reagált a CEU arra a hírre, hogy a kormány lényegében törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, miután azt az Európai Bíróság jogsértőnek találta. 

A Palkovics László által benyújtott módosítás "egy más európai országban már bevált, hatályos jogszabály magyar jogrendbe történő átültetésére tesz javaslatot".

A CEU szerint

a magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát. Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll.

Az intézmény közlése szerint nem csak a magyar kormány döntötte már el, mit választ, a CEU is: „A CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeinkkel továbbra is jelen leszünk Budapesten. 

 A várost soha nem hagyjuk el, de nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek."

Neked ajánljuk