Palkovicsnak nem tetszik az MTA ellenállása, "konstruktív együttműködést" vár az Akadémiától

  • narancs.hu
  • 2019. április 17.

Belpol

Azt nem mondja meg a miniszter, mire kell számítani, ha nem lesz "konstruktív" az együttműködés.

Mint arról beszámoltunk, az MTA elnöksége tegnapi ülésén újfent szembement Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Akadémiát átalakító terveivel.

Egész pontosan azt az elképzelést utasították el, hogy az MTA kutatóintézetei kerüljenek ki az Akadémia szervezetéből, és irányító testületükben 50 százalékot képviseljenek a kormány delegáltjai.

Az elnökség az MTA május eleji közgyűlése elé terjeszti ugyan a minisztériumi koncepciót, de támogatni a saját alternatív előterjesztését fogja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre közleményt adott ki, melynek különösen az alábbi része beszédes.

"A tárca továbbra is az MTA konstruktív együttműködését várja a szakmai, kutatói körök támogatását is élvező új szervezeti megoldás kialakításában. A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA hozzáállásra van szükség.

A kormány elkötelezett egy teljes tudományos autonómiát biztosító szervezeti megoldás mellett, és a kormányzati prioritásként kezelt tudománypolitikai célokkal összefüggésben a tudományra szánt kormányzati források középtávú növelésében.

Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni. Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek, amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak."

Hogy mi történik, ha az MTA nem kíván konstruktív partnerként részt venni a folyamatban, arra nem tér ki a minisztériumi kommüniké.

Figyelmébe ajánljuk