Pert nyert Budapest, nem lehet titkolni a vízdíjszámítási adatokat

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 6.

Belpol

A főváros a vízdíjak befagyasztása miatt 2023-ban tízmilliárdos veszteséget könyvelhetett el. 

„Ki kell adni a vízdíjra vonatkozó számításokat és javaslatokat. A bíróság első fokon meghozott ítélete szerint ezek a dokumentumok nem számítanak döntéselőkészítő anyagnak, nyilvánosságra kell hozni az adatokat. Így végre megtudhatjuk, hogy a víziközmű-szolgáltatásért felelős miniszter részére milyen díjmegállapítással, változással kapcsolatos javaslatokat tett a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH)” – ismertette a Népszavának a keddi tárgyaláson hozott ítéletet Tüttő Kata városüzemeltetését felelős főpolgármester-helyettes, aki először levélben, majd közérdekű adatigényléssel próbált hozzájutni ezekhez az adatokhoz, de egyik esetben sem járt sikerrel. Így végül beperelte a hivatalt.

Az évente elkészített számításokból kiderül, hogy mennyi a vízszolgáltatás indokolt költsége az egyes víziközmű cégekre és szolgáltatási területekre lebontva. S ebből könnyen kiszámolható, hogy mennyi veszteség lenyelésére kényszerítette a kormány a szolgáltatókat a vízdíjak 2013-as befagyasztásával. 

A lap emlékeztet, a tíz éve változatlan hatósági ár miatt a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Ezt egy ideig ellensúlyozták a külső források révén induló fejlesztésiek, de mára már ezek hatása is kevés a hiány elfedéséhez.

A vezetékek avulása nem csupán kapacitáshiányban, a sorozatos csőtörésekben, hanem az országszerte meglévő – esetenként 40-45 százalékos - hálózati vízveszteségben is látványossá vált.

A kormány a vízdíj befagyasztásával nem csupán a lakosság által fizetett árat tartotta mesterségesen alacsonyan, hanem a közületi, tehát az állami intézményeknek és a profittermelő cégeknek, így például az akkugyáraknak, erőműveknek és autómosóknak is fillérekért kell szolgáltatni a vizet.

A főváros ebből származó vesztesége csak 2023-ban 10 milliárd forint

– magyarázta a lapnak Tüttő Kata, aki szerint nonszensz, hogy közpénzből finanszírozzunk vastagon nyereséges vállalkozásokat, illetve ezek vízdíjon keresztül történő támogatása miatt rohadjon le az egész ágazat. Tüttő szerint ezek az adatok egy kártérítési per alapját képezhetik, amit a kormány, illetve illetékes minisztériuma ellen indíthatnak. A végszámla sok tízmilliárd lehet, amit az államnak vissza kell fizetnie a víziközmű társaságoknak. 

(Címlapképünkön: Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk