Propagandalapokat indítanak a kormányhivatalok - Küszöbön vannak

Belpol

A kerületi, a városi és a megyei önkormányzati kiadásban megjelenő, többnyire masszív pártelkötelezettségű lapok és az erőteljes Fidesz-propagandát kifejtő Helyi Théma-lapcsalád mellé a megyei és a fővárosi kormányhivatalok is ingyenes lapokat adhatnak ki. A startpisztoly Békés megyében eldördült.
A kerületi, a városi és a megyei önkormányzati kiadásban megjelenő, többnyire masszív pártelkötelezettségű lapok és az erőteljes Fidesz-propagandát kifejtő Helyi Théma-lapcsalád mellé a megyei és a fővárosi kormányhivatalok is ingyenes lapokat adhatnak ki. A startpisztoly Békés megyében eldördült.

Hamarosan 156 ezer példányban megjelenő, minden viharsarki háztartásba eljutó, ingyenes lapot ad ki a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánykapu címmel. Ezt az értesülést érdeklődésünkre a békéscsabai székhelyű kormányhivatal sajtóreferense is megerősítette. Azt kérte, hogy név szerint ne hivatkozzunk rá, mert a nyilatkozattételi rend szerint a kormánymegbízott - Erdős Norbert fideszes parlamenti képviselő - tájékoztat. "De szerintem ez az eset nem az az eset, nincs azzal mit óvatoskodni, hogy egy tájékoztató jellegű kiadványt készítünk, amely a megyei kormányhivatal eddig végzett munkájáról szól. Szóval szerintem ebben az esetben a 'megyei kormányhivatal sajtóreferensétől megtudtuk' formula használható" - írta kérdéseinkre, s adott egyúttal útmutatást jelen cikk szóhasználatához a sajtóreferens.

A Békés Megyei Kormányhivatal már a lap bejelentésén, a szerkesztőség verbuválásán, a nyomda és a terjesztő kiválasztásán, valamint lassan az első lapszám összeállításán is túl van - ebből is látszik, nem futó ötletről van szó. A sajtóreferens felvetésünkre tagadta, hogy pártpolitikai kiadványról lenne szó. "A hivatal a Békés megyei embereknek szeretne beszámolni az eddig végzett munkáról. Ugyanis a kormányhivatalhoz tartozó 14 szakigazgatási szerv tevékenysége átszövi az itt élők életét. A hivatal közcéllal és közpénzből működik, ezért tömegtájékoztatási eszközzel kívánjuk elvégezni a 'számadást'" - tudtuk meg a megyei kormányhivatal sajtóreferensétől.

A Kormánykapu negyedévente 16 oldalon, 4+4 színben jelenik meg, és minden Békés megyei háztartásba eljuttatja a már kiválasztott terjesztő. A lap a Gyomai Kner Nyomda Zrt.-ben készül majd. A sajtóreferens szerint egy lapszám előállítása egymillió forintba kerül, a reklámbevételt 3-400 ezer forintra tervezik: ez éves szinten négymilliós kiadás és 1-1,2 millió forintos bevétel - csak Békésben. A felelős kiadó az itteni kormányhivatal főigazgatója, Tóth Ildikó lesz. A megyei hivatal sajtóreferense ehhez hozzátette: hallott arról, hogy másutt is terveznek hasonló lapot kiadni, de látni még egyet sem látott.

Lesz, nem lesz

Ugyanezt erősítik fővárosi és vidéki fideszes vezetőktől szerzett információink is. Az év elején felállt 19 megyei és a fővárosi kormányhivatal vezetői, azaz kormánymegbízottai közül tizennégyen egyben kormánypárti országgyűlési képviselők is. Békés megye után kérdéseinkkel további 15 kormányhivatalt kerestünk meg, köztük a fővárosit is. Négyen jeleztek vissza. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal sajtóreferense, Póczos Nikolett arról tájékoztatott, hogy nincs információjuk a Kormánykapuról. A Somogy Megyei Kormányhivatal sajtóreferense, Szabó István - nem tudni, milyen megfontolásból - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nevében is cáfolta a Narancs információit. Gerzson Éva, a Fővárosi Kormányhivatal sajtósa válaszában pedig azt írta, "egyelőre nincs döntés semmilyen kormányhivatali kiadványról, ezért a további kérdéseire sem tudok válaszolni. Ha a későbbiekben születik ilyen döntés, és hivatalosan értesítenek, szívesen állok rendelkezésére".

Rosdy Tamás, a Pest Megyei Kormányhivatal kabinetfőnöke a választ megkerülve arra kérte lapunkat, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságát keressük meg. Mielőtt ezt megtettük volna - feltehetőleg a kormányhivatalok jelzései alapján - a KIM kommunikációs államtitkárságának egyik sajtósa keresett meg minket, és a tárca vezetőire hivatkozva értetlenségének adott hangot, hogy a tervezett új Kormánykapukról kérünk információt. Új irányt vett azonban a beszélgetés, amikor kiderült: annak nyomán érdeklődtünk az ország több mint tucatnyi kormányhivatalában, hogy a Békés megyei Kormánykapu megszületését és küszöbön álló megjelenését megerősítették Békéscsabán. Sőt a pontos paramétereket is közölték. Erről állítólag a kormányhivatalokat felügyelő KIM-nek fogalma sem volt. A minisztérium időt kért, amíg felveszi a kapcsolatot a békéscsabai illetékesekkel, s ígérték, ezek után visszahívnak a hivatalos válasszal - erre azonban lapzártánkig nem került sor.

A Fidesz-kommunikáció eddigi történéseit figyelembe véve nehezen képzelhető el, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal elszigetelt partizánakciója lenne a Kormánykapu-projekt. Nem zárható viszont ki, hogy a sok szempontból hátrányos Viharsarkot tekintik kísérleti terepnek az ötletgazdák.

Ha azonban mindez mégis igaz, akkor a helyi és a megyei sajtót újabb csapás fenyegeti. A városi és kerületi önkormányzati lapok döntően fideszes kézben vannak. 2006 után az ugyancsak fideszes megyei önkormányzatok szintén ingyenes lapot adnak ki. Ezek mellé társul a Fidesz gazdasági háttérembere, Vitézy Tamás által kiadott Helyi Théma-lapcsalád, amely az ország legnagyobb példányszámú, politikailag egyszólamú lapja. A jelek szerint ezekhez jön a Kormánykapu, ami újabb fideszes pártpropaganda lesz közpénzen.

Egy modellszámítás szerint, ha mind a 20 kormányhivatal ingyenes, az ország összes háztartásába eljutó lapot ad ki, akkor ennek összpéldányszáma megközelítené a négymilliót. A költségek éves szinten százmilliókban mérhetők.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.