Republikon: Orbán népszerűsége 43 százalékon áll, Márki-Zayé már elérte az 55 százalékot

  • narancs.hu
  • 2021. november 8.

Belpol

Állítólag berobbant az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Nőtt a kis pártok támogatottsága.

Csökkent a nagy pártok támogatottsága, ezzel szemben a kis pártok erősödtek mind a teljes népesség és a pártszimpatizánsok körében is: a Fidesz támogatottsága 2 százalékot esett vissza a teljes népesség körében (34-ről 32 százalékra) –derült ki a Republikon friss kutatásából, amit a Telex közölt.

Gyengült 2 százalékot a DK is, így jelenleg 12 százalékon áll, de veszített népszerűségéből a Jobbik és az MSZP is (1-1 százalékot), így a Jobbik 9, az MSZP 5 százalékon áll. Úgy tűnik, stagnál a Momentum, mely 7 százalékon áll, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig beérte az LMP-t, 2-2 százalékuk van. Javított a Párbeszéd is, 1 százalékról 3-ra ugrottak, és minimális erősödés észlelhető a Mi Hazánknál is, 1-ről 2 százalékra javítottak. Mindemellett nőtt a bizonytalanok aránya is: 22 százalék helyett már 24 százaléka a megkérdezetteknek.

Az említett októberi kutatás során a Republikon vizsgálta Orbán Viktor és Márki-Zay Péter népszerűségét is. A felmérésben megkérdezettek 88 százaléka tudott véleményt mondani Orbánról, 71 százalék Márki-Zayról, vagyis a kormányfő még mindig ismertebbnek számít. Azok viszont, akik ismerik MZP-t, 55 százaléka kedveli inkább Márki-Zayt, 43 százalék Orbánt.

Érdekes viszont, hogy a Republikon adatai szerint a bizonytalan szavazók kötében Orbán népszerűsége 33 százalékon áll, míg Márki-Zayt viszont a bizonytalanok 66 százaléka támogatja (vagy támogatná, ha nem lennének bizonytalan szavazók). A két politikus közül Márki-Zay minden korosztályban ötven százalék feletti népszerűségi mutatót produkált, eszerint Orbán mindenhol ötven százalék alatt maradt.

Úgy tűnik, Márki-Zay népszerűbb Budapesten, a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban is, míg a községekben Orbán és az ellenzéki jelölt szinte fej-fej mellett áll a kutatás szerint. A Republikon megállapította, hogy Márki-Zay személyének magasabb a társadalmi elfogadottsága, valamint a bizonytalanok között is nagyobb tartalékokkal bír, mint Orbán Viktor.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk