20 000 ukrán és 6000 kínai is tartózkodási engedélyt kapott Magyarországon 2020-ban

  • narancs.hu
  • 2021. november 8.

Belpol

Magyarország  tavaly 54 835 engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak.

2,2 millió tartózkodási engedélyt adtak ki 2020-ban az Európai Unióban, közülük 54 835-öt Magyarországonírja a 24.hu. Uniós szinten ez 706 ezerrel kevesebb, mint 2019-ben, ezzel 2012 óta tartó növekedési trend szakadt meg. Az Eurostat szerint mindez vélhetően a koronavírus-járvány miatt alakulhatott így.

Az összes tartózkodási engedély több mint egynegyedét Lengyelország adta ki, míg Lengyelország, Németország és Spanyolország együtt több mint az engedélyek felét.

Magyarországon 20 744 ukrán, 6000 kínai, bő 3000 vietnámi és 2-2000 szerb, valamint dél-koreai kapott tartózkodási engedélyt. Ezer feletti engedélyt kaptak a Törökországból, Indiából, Oroszországból, illetve az Egyesült Államokból érkezők. Hazánkban –mint látszik – kiemelkedően sok ukrán kapott engedélyt, ebbe feltehetően beleszámítanak a kárpátaljai magyarok is. Régiós szinten pedig sok kínai állampolgár kapott nálunk engedélyt.

A Magyarországon engedélyhez jutók 58 százaléka munkavégzés miatt, 16 százaléka oktatási célból, minden tizenötödik családi okok miatt, minden ötödik pedig egyéb okokra hivatkozva érkezett az országba. Az nemzetiségenként eltérő, ki miért érkezett: az ukránok és szerbek jellemzően dolgozni jöttek, a kínaiak kétharmada és az oroszok fele viszont egyéb okokat jelölt meg.

44 ezer ember engedélye egy évnél hosszabb időre szól.

(24.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.