Sablonválaszt küld a kormány a képviselőknek Pegasus-ügyben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Belpol

"Magyarország demokratikus jogállam..."

A napokban járt le több olyan írásbeli kérdés válaszadási határideje, amelyet ellenzéki parlamenti képviselők nyújtottak be a kormány tagjaihoz annak érdekében, hogy információkhoz jussanak a Pegasus kémszoftverrel végzett titkos megfigyelésekről.

A kormány azonban ezen a csatornán sem árult el semmi érdemit az ügyről, a különböző kormánytagok rendre ugyanazzal a sablonválasszal rázták le az ellenzéki képviselőket.

Szél Bernadett például a következőket kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztertől július 19-én:

  • Ki és mikor vásárolta meg a magyar állam részéről az NSO nevű izraeli cég Pegasus elnevezésű kémprogramját, és kik vettek részt a tranzakcióban? Mennyibe került a szoftver?
  • Ki, mikor és milyen indokkal adott engedélyt magyar újságírók, üzletemberek, ügyvédek, ellenzéki politikusok megfigyelésére? Ön hivatalba lépése óta adott engedélyt ezekre a megfigyelésekre?
  • Ki és milyen szempontok szerint választotta ki a megfigyelési célszemélyeket, és milyen jogszabályi hivatkozás alapján került sor a nem bűnüldözési és -megelőzési célú megfigyelésekre, lehallgatásokra?
  • Mely nemzetbiztonsági/titkosszolgálati szerv és milyen időtartamban bonyolította a megfigyeléseket? Kik és mire használták, illetve hol tárolták a megszerzett információkat?
  • Indul-e vizsgálat annak megállapítására, jogszerűek voltak-e a megfigyelések?

Varga nevében augusztus 3-án Völner Pál államtitkár válaszolt (akihez - mint a botrány nyomán kiderült - a titkos megfigyelések engedélyezése is tartozik.) Ám ezúttal is csak az unalomig ismert sablonszöveget adta elő: 

"Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. A Belügyminisztériumnak a témában adott nyilatkozatait megerősítve tájékoztatom, hogy Magyarországon 2010 óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak."

Szijjártó Péternél Mesterházy Attila érdeklődött arról, hogy a külügy felügyelete alatt álló Információs Hivatal használta-e a kémszoftvert, de ő is ugyanazt a választ kapta, ami annyiban érdekes, hogy Szijjártó korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy az IH nem használta a szoftvert.

Pintér Sándor Jakab Pétertől kapott egy rakás kérdést, de ő is hasonló szellemben válaszolt, illetve hozzátette, hogy a titkos információgyűjtő eszközökre vonatkozó adatok minősített adatok, aki ilyen adatot nyilvánosságra hoz vagy aki a nyilvánosságra hozatalra mást rávesz, az nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk