Schadl azért is próbált mindent megtenni, hogy kék villogóval autózhasson

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Egyszerűen csak azért, hogy meglegyen a kiváltsága a buszsávban autókázáshoz.

Újabb részleteket közölt a nyomozati iratok alapján Schadl György ügyeiről a 444.hu. A "nagypályás", kenőpénzeket adó,  egyetemi vizsgákatkönnyedén elintéző profil mellett most egy "kispályás" ügyre hívják fel a figyelmet. Méghozzá arra, hogy Schadl miként próbált foggal-körömmel ragaszkoni ahhoz, hogy neki legyen kék villogója, amivel a buszsávban is közlekedhet. 

Az iratok szerint 2021. május 12-én reggelén a Villányi úton állított meg egy rendőr, aki ellenőrizta, miért van Schadl autóján kék villogó. Schadl már erre is nagyon élesen reagált, a cikk szerint Schadl annyira felmérgelte magát, mint egyetlen másik ügyben sem a lehallgatás idején.

Hiába volt Schadl mérgelődése, az eset során ugyanis a hatóságok megállapították, hogy jogellenesen használta a megkülönböztető jelzést. (A kék villogót eleve azzal próbálták magyarázni, hogy a Scoda Superb, amellyel Schadl épp közlekedett, nem az övő, hanem egy magán-mentőszolgálatot irányító ismerőséé.)

Az eset után Schadl villánygyorsan próbálta visszaszerezni közlekedési kivételezettségét. De hat nappal az eset utána magán-mentőszolgálat kapott egy határozatot a rendőrségtől, ami arról szól, hogy nem használhatják a kék villogót. A mentőszolgálat ügyvezetője telefonon értesítette erről Schadl, aki a leiratok szerint kiakadt, és jelezte, hogy majd ő odatelefonál a rendőrségre. Mégpedig azért, mert neki arra kell a kék villogó, hogy a buszsávot használhassa. A telefonbeszélgetések alapján arra jutnak egymás közt, hogy a tilos parkolást meg a kék villogót hanyagolni kéne, de a buszsávozás beleférhet, mert a kocsin van ÁNTSZ-engedély...

A dolog - mármint a buszsávozás - hosszútávú biztosításához még az is felmerült bennük, hogy egy céget kéne alapítani vagy venni. Utóbbi úgy szerepelt terveikben, hogy vesznek egy céget 400 ezer forintért, majd átpakolják az új cégbe az autókat, és úgy kérnek majd új engedélyt a megkülönböztető jelzésekre...

A cikk arra jut, hogy valamilyen módon végül csak sikerült visszaszereznia Schadlnek a kék villogót, ugyanis amikor a rendőrök elkapták a ferihegyi reptéren november 5-én, az autóján volt egy kék lámpa, amelyről azt mondta, mivel az autó egy egésszégüggyel foglalkozó cég tulajdona, engedélye van a használatára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.