Magyarország lett az EU második legkorruptabb országa

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

A Transparency International felmérése szerint.

A Transparency International legfrissebb korrupciós jelentése szerint Magyarorszég még a 2020-as eredményét is alulmúlta, és a második legkorruptabb EU-tagállammá küzdötte le magát.

A nemzetközi szervezet 1995 óta Korrupció Érzékelési Indexszel méri az országokat, az államokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb korrupciót.  Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott (2020-ben 41-et). Az EU tagállamait megnézve ez a második legrosszabb eredmény, nálunk csak csak Bulgária teljesít rosszabbul, 42 ponttal.

A világ 180 országa közül összesítettben 73. helyen állunk - teszi hozzá a 444.hu. 1995-től nézve pedig ez Magyarország eddigi legrosszabb eredménye. Mindemellett az összefoglalóban  kiemelik azokat az országokat, ahol a mérések szerint jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta. Ezek között az orzságok között is szerepel Magyarország, méghozzá Luxemburg, Lengyelország és Ciprus mellett. A Transparency értékelésében kifejti, hogy meglátásuk szerint a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet hatalmának további megszilárdításához, illetve a véleménynyilvánítás és a médiaszabadság korlátozásához.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk