Felezték a színész büntetését

Megérdemli-e Stohl András, hogy szabadlábra kerüljön?

  • L. T.
  • 2012. január 10.

Belpol

Esti kocsmázások e heti témája: vajon azért engedték-e ki az ittasan gázoló Stohl Andrást jóval hamarabb a börtönből, mert sztár, vagy a büntetés-felezést egy átlagember is megkapná. Eláruljuk: utóbbit le sem csuknák azért, amit Stohl elkövetett.

Tavaly júniusban a bíróság a Nemzeti Színház színművészét tízhónapi, letöltendő börtönbüntetésre ítélte súlyos testi sértést okozó,ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt. Az ítélet Stohlt 579 139 forint kártérítést megfizetésére kötelezte, de kimondta azt is, hogy öt hónap után – próbaidőre – szabadlábra helyezhető. Miként arról a Blikk beszámolt, Stohlt a múlt héten berendelték a büntetés-végrehajtási bíróhoz, aki közölte vele, jó magaviselete miatt megfelezte az ítéletet, vagyis a színész március 5-én szabadul.

A büntetés felezés viszonylag újkeletű a hazai bírói gyakorlatban, de egyre sűrűbben alkalmazzák  – mondta a narancs.hu-nak Dezső Antal büntetőjogász, hozzátéve, hogy míg más szabadulási kedvezményekről, a harmadolásról, a negyedelésről a büntetés-végrehajtási bíró dönt, a felezést mint lehetőséget már az ítéletben ki kell mondani. Vagyis utólag – akármilyen jó magaviseletű az elítélt – nem alkalmazható. A jogász elmondta azt is, hogy a felezés csak olyan esetekben kerülhet szóba, ha a büntetés időtartama nem haladja meg a három évet. „Mindezek tükrében senkinek nem lehet szakmai kifogása Stohl András feltételes szabadlábra helyezésével kapcsolatban" – jelentette ki Dezső Antal.

Azonban a szakszerű bírói döntés nyomán nagy valószínűséggel ismét elszabadulnak majd az indulatok Stohl körül, sokan lesznek, akik azt mondják, hogy az enyhítésben nemcsak a bírónak volt szerepe, hanem “másoknak” is. Vajon, ha nem a népszerű színészről lenne szó, akkor is ilyen hamar megnyílna a börtön kapuja? Hadd nyugtassuk meg az elégedetlenkedőket, szinte biztosak lehetünk benne, ha egy bíró közlekedési bűncselekményért jogerős, de a felezés lehetőségét biztosító ítéletet hozott, akkor egy “átlagember” elítélt is hamarabb szabadulhat, feltéve ha nem szervezett börtönlázadást. Ellenben a törvény azt is kimondja, hogy a felezést csak indokolt esetben lehet az ítéletbe foglalni. Vajon Stohlnál mi volt az indok? Az, hogy családfenntartó?

Természetesen ez is lehetséges, ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bíróság mikor szab ki letöltendő börtönbüntetést közlekedési bűncselekmény esetén? Amiért Stohl 10 hónap letöltendőt kapott - súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés – a legritkább esetben sem.

Figyelmébe ajánljuk