Szijjártóék akadályozták meg, hogy Ukrajna részt vehessen a NATO-tanácskozáson

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. november 29.

Belpol

Szijjártó azt mondta, ehhez évek óta ragaszkodik. 

Kedden Bukarestben ültek össze a NATO külügyminiszterei, ahol főleg Ukrajna megsegítése volt a téma, ettől függetlenül az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba nem vehetett részt a formális ülésen. Ahogy a 444.hu a Financial Times alapján beszámolt, azért, mert a magyar kormány nem akarta, hogy az ukrán miniszter ott legyen. 

Ezt végül Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megerősítette, aki az MTI beszámolója szerint a NATO külügyminiszteri üléséről nyilatkozva, újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg a Financial Times értesüléseit, amelyek szerint Magyarország ezúttal sem járult hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz majd részt.

Szijjártó azt mondta az M1-nek, hogy évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat. "Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá" – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy amióta kitört az ukrajnai háború, azóta mindenki láthatja, tapasztalhatja, hogy hazánk nem emlegeti fel a kárpátaljai magyarok jogaival kapcsolatos kérdéseket. "Nem emlegetjük fel őket, de nem is felejtettük el ezeket az ügyeket" – fogalmazott. "Reméljük, hogy minél előbb vége lesz a háborúnak, és ha vége lesz a háborúnak, akkor majd lesz lehetőségünk arra, hogy ezeket a kérdéseket újra megvitassuk. Ettől az álláspontunktól nem tudunk visszalépni és nem is akarunk" – tette hozzá. 

A miniszter végül arról számolt be, hogy a NATO-Ukrajna Bizottság ülésével kapcsolatban egy informális, úgynevezett non-paper jellegű kezdeményezést tettek, amelyet Magyarország és Törökország nem írt alá. "Én azt gondolom, hogy azon konzultációs igényeknek, amelyeket a NATO tagállamai megfogalmaztak, megfelelő platformot ad az, hogy ma este informális tanácskozás keretében itt részt vesz az ukrán külügyminiszter" – mondta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk