A Twitteren üzent Orbán a finn miniszterelnöknek

  • narancs.hu
  • 2022. november 29.

Belpol

Azt állítja, nem köti a finn NATO-csatlakozás ügyét a magyar uniós pénzekhez. 

A Twitteren üzente meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök Sanna Marin finn miniszterelnöknek, hogy nem köti össze az uniós pénzek megszerzésének ügyét a finn (és svéd) NATO-csatlakozás kérdésével. 

Az ügy előzménye az, hogy miután Ukrajna Oroszország általi megtámadása felpörgette a NATO-csatlakozásról szóló vitát a két országban, végül májusban mindkettő úgy döntött, hogy kéri a felvételét a katonai szövetségbe. Ehhez minden tagállamnak ratifikálnia kell a csatlakozást, szeptember vége óta azonban már csak Törökország és Magyarország jóváhagyása hiányzik. Magyarország azóta is halogatja a döntést azzal, hogy a parlament nem vette fel napirendjére az ügyet, a kormány pedig arra hivatkozott, hogy még folyik erről a "társadalmi egyeztetés".

Legutóbb a Szabad Európa írt arról, hogy a parlament idei utolsó üléséig, december 7-ig halogatná a kormány a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást, aminek köze lehet ahhoz, hogy az uniós pénzügyminiszterek előző nap tárgyalnak majd a Magyarországnak járó EU-s forrásokról. (Navracsics Tibor miniszter épp kedden ismerte el, hogy 3000 milliárd forintnyi pénzt be is fagyaszthatnak, mert a kormány korrupcióellenes vállalásaival elégedetlen az Európai Bizottság.) 

A hvg.hu beszámolója szerint Sanna Marin finn miniszterelnök egy interjúban azt mondta: „Ha legközelebb találkozom Orbán Viktorral, egyenesen meg fogom tőle kérdezni, hogy a NATO-ratifikáció késleltetése összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával”. Hozzátette, bízik benne, hogy a magyar miniszterelnök nem kötné össze a két ügyet, mert Finnország sem tett így soha, és mindig korrektek voltak.

A finn kormányfő szavaira Orbán kedden a Twitteren reagált, egyenesen megszólítva Marint, mondván "igaz barátok között nem kell külön kérni, hogy tisztázzuk a dolgokat: 

Magyarország soha nem kötött és soha nem is fog más kérdést az uniós források ügyéhez kötni".

Hozzátette, ez más ügyek mellett igaz Finnország NATO-csatlakozására is. "A magyar kormány ezt támogatja, és az Országgyűlés napirendre tűzi a kérdést, ahogy megkezdődik a 2023-as ülésszak" – írta Orbán. 

Ezek szerint még csak nem is decemberben, hanem januárban fogja csak napirendre venni a parlament a kérdést, míg Gulyás Gergely korábban még az Országgyűlés decemberi ülését említette, igaz, Orbán a múlt heti V4-es csúcson már a 2023-as időpontról beszélt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk