Színészekről alig ír az új színházrendelet

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

Ha 4 millió embert beoltottak, nem kell mindenkinek maszkot viselnie a nézőtéren.

Miután négymillióan megkapják a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon, újra kinyithatnak a színházak, és más, jeggyel látogatható kulturális intézmények – jelentette be nemrég Orbán Viktor miniszterelnök. Most megjelent az erről szóló rendelet, amely a hvg.hu értelmezése szerint nem igazán ad választ a színházak működését érintő fontos kérdésekre. A portál feltételezi, hogy talán később, egy másik rendelet tisztázza mindazt, amiben az érintettek még bizonytalanok.

A jogszabály alig rendelkezik arról, milyen szabályok érvényesek az előadókra, így a színészekre annyiban tér ki, hogy rájuk nem vonatkoznak a maszkviselés szabályai. Az intézmények dolgozói számára viszont előírja a rendelet, hogy ha még nem kapták meg az oltást, akkor maszkot kell hordaniuk. 

A szöveg nagyobbrészt azt részletezi, hogy a nézők milyen feltételekkel mehetnek majd be ezekbe az intézményekbe. Mivel az áll a jogszabályban, hogy „a jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt”, ebből arra lehet következtetni, hogy

a középiskolások önállóan egy ideig még nem mehetnek színházba, hiszen a 16 és 18 év közöttiek oltási regisztrációja nemrég kezdődött el.  

Azt is rögzíti a rendelet, hogy miután 4 millió fölé emelkedik a beoltottak száma,  a már védett nézőknek nem kell maszkot viselniük, ami a hvg.hu szerint azért aggályos, mert a védettség az oltás után nem rögtön alakul ki.

A védettségi és a személyi igazolványt a kulturális intézmények dolgozói elkérhetik, és ha valaki nem tudja igazolni, hogy már védett, és betöltötte a 18. életévét, nem léphet be. 

Bár a kijárási korlátozás a rendelet hatályba lépése után éjfélre módosul, a színházi előadásoknak legkésőbb 11 órára véget kell érniük.

Neked ajánljuk