Szkinhedzenekar fellépését támogatta az NKA

  • narancs.hu
  • 2019. március 4.

Belpol

A Nemzeti Dal Ünnepén lép fel a Romantikus Erőszak.

A Nemzeti Dal Ünnepét március 16-án rendezik meg az erdélyi Székelyudvarhelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával. A fesztiválon fellép többek között a csak Romerként feltüntetett Romantikus Erőszak is - számol be az Index.

A szkinhedzenekar az utóbbi években Romer néven igyekszik átpozicionálni magát nemzeti rock együttessé. Az esemény főszervezője az a Gőbl Gábor, aki a Moby Dick basszusgitárosaként maga is színpadra áll, de ezen kívül a Jobbikból kivált Mi Hazánk nevű alakulat soproni szervezetének is az elnöke, és nemrég lett az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett, vagyis Kásler Miklós által delegált tagja.

A Romantikus Erőszak legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy "Hangtámadás a normalitás védelmében" címmel adtak koncertet a melegfelvonulásra időzítve, és ezt a Hammerworld zenei magazin Facebook-oldalán egy olyan plakáttal reklámozták, amelyen egy férfi éppen a korábbi Eurovízió-nyertes Conchita Wurst haját vágja ollóval és nullás géppel. A Hammerworld egyébként később törölte a posztot, és elnézést kért az esemény reklámozásáért.

A márciusi eseményt most Sziva Balázzsal, a Romantikus Erőszak frontemberével reklámozza a plakát, de a fellépők között említik még a saját bevallása szerint is náci Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét is.

A Romantikus Erőszak és Sziva magáról soha nem vallotta azt, hogy nácik lennének. Videóklipjükben azonban feltűnik a Harmadik Birodalom vaskeresztje. Sziva mindemellett a ferencvárosi Aryan Greens (magyarul árja zöldek) nevű ultracsoport egyik alapítója. A Romantikus Erőszak első lemeze pedig Magyar história X címmel jelent meg, az elnevezést pedig az amerikai neonácik történetét feldolgozó Amerikai história X című film ihlette.

Az Index kérdéseire válaszolva az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya azt írta, hogy az elmúlt években több tízezer támogatási szerződést kötöttek, az NKA nem alkalmaz cenzúrát. A rendezvényre pedig 3 millió forint támogatást ítéltek meg.

Az Index egyébként úgy tudja, hogy Gőbl Gábor kinevezése a Kulturális Fesztiválok Kollégiumába az NKA-n belül is komoly megrökönyödést keltett. Sokáig a soproni Jobbik elnöke volt, azonban nem sokkal a tavalyi választások után kilépett a pártból, majd csatlakozott a Toroczkai László-féle Mi Hazánk mozgalomhoz.

Figyelmébe ajánljuk