Szmogriadó Budapesten

  • 2011. november 17.

Belpol

Az igen magas légszennyezettség miatt csütörtök reggel 6 órától tilos a piros és a fekete környezetvédelmi plakettel ellátott járművekkel közlekedni Budapesten. Mindemellett időjárás-változásra lenne szükség - sürgősen.

A napok óta tartó nagyfokú légszennyezettség miatt szmogriadót vezetett be a főpolgármester, melynek betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki fekete vagy piros plakettel ellátott járművel az utcára merészkedik, 100 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

A korlátozás a budapesti járművek nagyjából 35%-át érinti, melyek a teljes szennyezés bő felét adják  - tudta meg a Narancs Lovas Károly Róberttől, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettesétől. "Ez a fajta korlátozás sokkal szakszerűbb, mint a korábban használatos páros-páratlan" - mondta a szakember, aki szerint önmagában ettől nem lesz tisztább Budapest levegője, csak valamivel kevésbé romlik tovább. A szmoghelyzet javulására csak akkor számíthatunk, ha végre megmozdul a levegő a fővárosban, ám szél vagy csapadék híján napokig tarthat még a riadó.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem vonatkozik az M0 Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő szakaszokra: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

Budapest mellett több vidéki városban, így Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron is szmogriadót fújtak - akad ahol, megjelenésünk idején már fel is oldották a korlátozást.

A járműveket környezetvédelmi szempontból 16 kategóriába sorolják, melyeket négy nagy csoportra (és egyben színre) osztanak le: a fekete besorolású járművek közé olyan járművek kerülhetnek, mint az öreg Trabantok, Wartburgok, illetve Zsigulik. Az egy fokkal jobb, de még mindig ijesztő anyagokat kipufogó járművek a pirosak, utánuk következnek a kékek, végül a környezetre legkevésbé káros zöldek.

Figyelmébe ajánljuk