Már a tavalyi egyéb juttatásait sem tünteti fel idei bevallásában a fideszes képviselő

  • Lombos Ede
  • 2022. február 1.

Belpol

Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő idei vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel tételesen a tavalyi bevallásában még szereplő, fizetésén felül igénybe vett egyéb juttatásait azok értékeivel együtt. Így a 2020-ban kapott 700 ezer forint értékű fotótechnikai eszközöknek is nyoma veszett a nyilvánosság előtt.

Már nem tartalmazza Csöbör Katalin 2021-es vagyonbevallása azt a számos fotótechnikai és egyéb műszaki eszközt, amelyre a lapunk hívta fel a figyelmet nemrég.

Mint megírtuk, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú választókerületének képviselője 2020-ban közel 700 ezer forintért igényelt egyéb juttatásként fotóeszközöket munkája ellátásához 1,4 millió forintos fizetése mellé. Összesen 28 tételt rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, de még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott.

A hétfőn éjfélkor nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata már nem tartalmazza az igénybe vett egyéb juttatásokat tételesen. Helyettük „Az országgyűlési képviselői munkám ellátásához szükséges irodai és technikai eszközök, felszerelések, berendezések, leltár szerint” – sablont írta. Csöbör immár az állampolgárok fantáziájára bízza, milyen eszközöket igényelt és kapott az Országgyűlés Hivatalától (OGYH). Az értékük sem szerepel már a nyilatkozatban, „a törvény szerint meghatározott érték” kitételt alkalmazva vagyonbevallásában.

 
Csöbör Katalin juttatásai az idei vagyonbevalláskor
 

 

Képviselői fizetésén kívüli juttatásainak tekintélyes listájával Csöbör messze kiemelkedett képviselőtársai közül.

 
A juttatások korábban
 

 

Az OGYH nem vizsgálja, a képviselők milyen egyéb juttatásokat kérnek, azok szükségesek-e feladataik ellátásához, mert nem munkáltatójuk. Tehát amit kér egy képviselő kér, megkap, csak azt nézik meg: „hogy a rendelkezésére álló keretösszeg elegendő-e a juttatás biztosítására” – derült ki az OGYH Narancs.hu-nak küldött tájékoztatásából. „Az Országgyűlés Hivatala nem munkáltatója, vagy alkalmazója az országgyűlési képviselőnek. A képviselő, illetve a képviselőcsoport az Országgyűlésről szóló törvény alapján jogosult juttatásokra, és pénzügyi forrásokra, és a Hivatal nem dönthet azok felhasználásáról.”

Csöbör Katalin irodabérlete szintén figyelmet érdemel. Az OGYH tájékoztatása szerint a Bandiagara Kft.-nek 2014. december 20. és 2018. február 28. között 6 millió 138 ezer forint bérleti díjat fizettek ki. Az iroda havi bérletéért havonta 159 ezer forintot fizetett az OGYH, ez 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben összesen 5 millió 760 ezer forintot jelent. A Bandiagara Kft. cégbíróságon elérhető mérlegadataiban azonban nem szerepelteti Csöbör iroda kiadásának teljes összegét. 2016-ban, 2017-ben 1 millió 511 ezer forint bevételt, 2015-ben 812 ezer forint betételt tüntetett fel, három év során 3 millió 834 ezer forintot. Ez három év során közel 2 millió forinttal, pontosan 1 egymillió 920 ezer forinttal kevesebb a Csöbör irodájáért kapott 5 millió 760 ezer forintos bérleti díj összegénél.

Az OGYH tájékoztatásából az is kiderült, hogy a Bandiagara Kft. Miskolcon a Rákóczi Ferenc utca 1. szám alatt adta ki az irodát Csöbörnek 2014 decembertől 2018. február 28-ig. Ugyanakkor az OGYH lapunknak küldött nyilvántartása szerint onnan 300 méterre, Csöbör nevén éveken át egy másik irodát is béreltek számára ebben az időszakban. 2015. augusztus és 2018. május között a Kossuth utca 16.-ban található irodáért, ahol a miskolci Fidesz-szervezet működik, a miskolci önkormányzatnak 5 millió 400 ezer forintot fizettek.

Figyelmébe ajánljuk