Sztrájk lesz az Operaházban?

Belpol

Harmincszázalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérnek az operaházi dolgozók a szakmai zsűri véleménye ellenére kinevezett főigazgatótól. Az Ókovács Szilveszter vezette intézmény munkáltatói bánásmódjának minőségét jelzi az eddigi tíz bírósági ítélet, amely a munkavállalói jogok sorozatos megsértése miatt marasztalta el a dalszínházat.

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a múlt héten az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (OFDSZ) és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, aminek sztrájk lehet a vége, ha nem sikerül megállapodni az Operaház vezetésével. A szakszervezetek a keresetek nagy mértékű értékcsökkenése, a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott 24 százalékos infláció miatt 30 százalékos alapbérrendezést kérnek az Opera főigazgatójától. A béremelésre idén január 1-től visszamenőleges hatállyal tartanak igényt.

Az ODFSZ csütörtökön 10 órára kérte az egyeztetést, amire érdemileg értékelhető választ sem egy nappal a javasolt időpont előtt, szerda 10 óráig, sem 13 óráig nem kaptak a főigazgatótól.

A Narancs.hu kereste Ókovács Szilvesztert, elfogadják-e a béremelési igényt és a javasolt csütörtöki időpontot, de cikkünk megjelenéséig nem reagált.

A Munka törvénykönyve szerint ha a munkaügyi vitában megtartott egyeztető eljárás hét napon belül nem vezet eredményre, vagy az egyeztető eljárás a sztrájkot kezdeményezőnek fel nem róható ok miatt nem jön létre, sztrájk szervezhető.

Ókovács Szilveszter néhány hete ülhetett vissza az Operaház főigazgatói foteljébe, annak ellenére, hogy mint megírtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszterhelyettes államtitkára írásba adta, hogy a régi-új főigazgató által vezetett Magyar Állami Operaház folyamatosan törvényt sértett munkavállalóival szemben. Tavaly októberig tíz bírósági ítélet marasztalta el az Ókovács irányítása alatt álló Magyar Állami Operaházat. „A bíróságok eljárások folytán hozott végzéseiből látható, hogy a Magyar Állami Operaház mint munkáltató, folyamatosan megszegte a hatályos Munka torvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a torvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben” – ismerte el Szentmártoni János helyettes-államtitkár.

Ezután néhány nappal, a tárca vezetője úgy döntött, ettől és a főigazgatói pályázatokat értékelő szakmai zsűri döntésétől függetlenül Ókovács marad az intézmény élén. A vonatkozó kormányrendelet szerint azonnal nyilvánosságra kellett volna hoznia döntése okait és pályázati anyagát is – de nem így történt. Erről szóló cikkünk után jelent meg a hír, hogy elérhető Ókovács nyertes pályázata, és a bírálóbizottság figyelmen kívül hagyott értékelése is.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése előtt 6 perccel az Operaház vezetősége elfogadta a kollektív egyeztetés időpontjául a csütörtök 10 órát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk