Takaró Mihály felesége is részt vett az új alaptanterv kidolgozásában
takaro_mihaly_2_top_story_lead.jpg

Takaró Mihály felesége is részt vett az új alaptanterv kidolgozásában

  • narancs.hu
  • 2019. október 3.

Belpol

A szélsőjobboldali történész felesége is havi közel félmillió forintot kapott a munkájáéért.

Az Oktatási Hivatal kiadta azon személyek listáját, akik részt vettek a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek kidolgozásában. Az már korábban tudni lehetett, hogy a munkában részt vett Takaró Mihály, szélsőjobboldali történész. Most az is kiderült, hogy felesége, Takaró Mihályné Palágyi Márta is része volt a csapatnak, és hasonlóan férjéhez, ő is havi majdnem félmillió forintot kapott azért, hogy segítsen a hazafiasítandó dokumentum összeállításában, írja a hvg.hu.

A 45 fős szakértői listát az Oktatási Hivatal Szél Bernadett független parlamenti képviselő adatigénylésére adta ki.

Takaró Mihályné Palágyi Márta a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnázium magyar-történelem és vallástanára. Ugyanakkor, ahogy a lap megjegyzi, szakértőként gyakori vendég férje M5-ön futó, Történelem és irodalom mindenkinek című műsorában is. Ott viszont csak T. Palágyi Mártaként harangozzák be, amiből nem derült ki, hogy férje Takaró.

Takaróné 2019. május 15. és július 31. között, heti 40 órában látta el a munkát, ezért a férjéhez hasonlóan havi bruttó 480 ezer forintot fizetett az Oktatási Hivatal.

A szakértői listán szerepel még Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Lebanov Józsefen, az Emmi főosztályvezetője, vagy Rónaszékiné Keresztes Monika (a Fidesz volt országgyűlési képviselőjéé és erzsébetvárosi választókerületi elnöke, jelenleg miniszteri biztos).

Ahogy arról a Magyar Narancs beszámolt, június végén otthagyta az új Nemzeti Alaptanterv  előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő. Ők mind azért álltak fel, mert nem akartak együtt dolgozni Takaró Mihállyal.

 

Felálltak az irodalomtanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

Nem kívántak együtt dolgozni a szélsőjobboldali irodalomtörténésszel. A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszabb cikkben foglalkozunk a magyar nyelv és irodalom tanterv előkészítésével, amelyben egy ponton megjelent Takaró Mihály szélsőséges megszólalásairól ismert irodalomtörténész. Néhány részlet a cikkből: Június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő - értesült lapunk több forrásból.

Figyelmébe ajánljuk