Tiborcz holdudvara annyi pénzt kapott a Kisfaludy-programból, mint Mészáros, Csányi és Rogán érdekeltségei összesen

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Minden ötödik-hatodik forint a miniszterelnök vejének érdekeltségénél landolt.

A Válasz Online újra átvilágította a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programját. Kiderült, 2018 és 2022 között összesen 316,8 milliárd forintot osztottak szét, amiből 56,4 milliárd forint, vagyis az állami támogatás minden ötödik-hatodik forintja a miniszterelnök vejének, Tiborcz István érdekeltségi körében landolt. A portál kiemeli: Orbán Ráhel férjének holdudvara ezzel annyi forráshoz jutott, mint a többi nagy támogatott (Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Rogán Antal körei) együttvéve. A lap a támogatások mellett a bankhiteleket is összegezte.

A NER csúcselitje által elnyert Kisfaludy-pénzek négy év alatt:

  • A Tiborcz István és holdudvara által lehívott összeg 56,4 milliárd forint volt, emellett pedig 49,5 milliárd forint kedvezményes hitelhez is jutottak.
  • A Mészáros Lőrinc–Szíjj László-duónál 25 milliárd forint landolt, miközben 9,4 milliárd forint kedvezményes hitelt kaptak.
  • A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az általa felügyelt szervezetek stábjaihoz 17,8 milliárd forint került, és 10,7 milliárd kedvezményes hitelt szereztek meg.
  • A Csányi Sándor–Garancsi István–Hernádi Zsolt-trió által „befogadott” közpénz 15,5 milliárd forint volt, továbbá 14,7 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez jutottak.

Az áttekintés arra is kitér, bár a miniszterelnök veje 2020 elején eltávolodott a több balatoni, tokaji és visegrádi gigafejlesztésben érdekelt Appeninn Vagyonkezelő Holdingtól – mert nem szeretett volna állami forrásokkal támogatott vállalatban érdekelt lenni –, a portál piaci információi szerint azonban éppen az Appeninn fog kiszállni minden közpénzes turisztikai projektből, és természetesen a Tiborcz-kör nyomul be a helyére.

A lap hozzáteszi: a turisztikai ügynökség egyébként fű alatt, lényegében minden hivatalos pályáztatási normát megszegve, gyakran egyedi kérelmek alapján osztja ki a vissza nem térítendő támogatásokat. A 24.hu nemrégiben pert is nyert Guller Zoltán-féle szervezettel szemben, így kiderült, a vezérigazgató gyakran szakmai grémium nélkül, egyedül dönt sokmilliárdos pénzkihelyezésekről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.