24.hu: Az MTÜ-vezér egyedül dönt a turisztikai ügynökség egyedi támogatásairól

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Belpol

A vezérigazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben nincs szakmai grémium.

Pert nyert a 24.hu a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) szemben, amely így kénytelen volt elárulni, kik vettek részt az egyedinek nevezett, titokban kiosztott turisztikai támogatások odaítélésében. Mint kiderült, Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben nem egy szakmai grémium, hanem ő maga hozza meg a támogatásokkal kapcsolatos döntéseket.

A portál még 2020-ban írta meg, hogy fű alatt osztogatja az adófizetői százmilliókat az állami turisztikai ügynökség, amire Guller a Világgazdaságnak adott interjújában akkor úgy reagált:

„Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt.”

Ennek azonban ellentmond, hogy az ügynökség vezetőjének nyilatkozata után küldött közérdekű adatigénylésre adott válaszában az MTÜ azt írta, a beérkezett dokumentációt ugyan az MTÜ szakterületeinek munkatársai véleményezik jogi, költségvetési és turizmusszakmai szempontok alapján, tehát egy szakmai grémium készíti elő a döntési javaslatot, azonban „a végső döntést a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően az MTÜ vezérigazgatója hozza meg”.

Mivel a 24.hu megítélése szerint az MTÜ ezzel a válaszával nem teljesítette a döntési folyamatban résztvevők megnevezésére vonatkozó adatkérésüket, a bíróságon kérték, hogy kötelezzék az MTÜ-t az adatok kiadására, vagyis közöljék, kik tartoznak abba a szakmai grémiumba, amiről Guller beszélt. Végül az első- és a másodfokú bíróság is arra kötelezte az ügynökséget, hogy hozza nyilvánosságra a döntéshozók nevét,

így kiderült, csak egyetlen döntéshozó van: Guller Zoltán.

Azt MTÜ válaszában úgy fogalmazott: „A Magyar Turisztikai Ügynökség által nyújtott támogatásokkal kapcsolatos döntéseket minden esetben dr. Guller Zoltán vezérigazgató hozza meg.” Ez már csak azért is érdekes, mivel a lap adatigénylése az egyedi támogatásokra vonatkozott, az ügynökség mégis általánosságban válaszolt, az MTÜ 2020-ban pedig annyi támogatást osztott ki – ezek szerint Guller egyedüli döntése alapján –, hogy azokat 193 oldalon keresztül sorolták.

Az ügynökség a bíróságon azzal védekezett, hogy a Világgazdaság cikke Guller Zoltán nem szó szerinti nyilatkozatát tartalmazza, illetve az MTÜ-vezér újságban elmondott gondolatai nem lehetnek közérdekű adatigénylés tárgyai. A bíróság szerint viszont ez azért sem állja meg a helyét, mert az adatigénylésre korábban adott válaszában az MTÜ is használta a szakmai grémium kifejezést. A bíróság szerint az MTÜ azon védekezése is minden alapot nélkülöz, miszerint a „közérdekből nyilvános adatokat nyilvánosságra hozatala semmilyen közérdekű célt nem szolgál”.

Az egyedi támogatásokat az MTÜ a nyilvánosság kizárásával osztogatta mindaddig, amíg a 24.hu fel nem tárta a pénzosztó rendszer létezését. Ezek a támogatások – a hazai és európai uniós gyakorlattól eltérően – pályázati azonosító számmal sem rendelkeztek, a vissza nem térítendő támogatásokat célzó kérelmeket pedig nem egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így azok feltehetően informális csatornákon keresztül kerültek a turisztikai ügynökség asztalára. Így, bár Guller állítása szerint szakmai szempontok alapján döntöttek az egyedi támogatási kérelmekről, ellenzéki városokba mégsem jutott a többmilliárdos keretből, míg kormányközeli emberek sokaság kapott támogatást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.