Tízmilliárdból kap középkori külsőt a diósgyőri vár

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 28.

Belpol

Több mint 10 milliárd forint költségvetési többlettámogatást ad a kormány a diósgyőri vár további rekonstrukciójára.

A Diósgyőri vár külső és belső rekonstrukciós munkáinak megvalósítására három ütemben további 10,19 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít a kormány Miskolc önkormányzatának: 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban 4 milliárd, míg 2021-ben 4,178 forint támogatást nyújt a központi költségvetésbő - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Kriza Ákos miskolci polgármester szerint a cél az, hogy megtörténjen a Nagy Lajos korabeli vár hiteles rekonstrukciója, és teljességében bemutathatóvá váljék a magyar történelem egyik legjelentősebb korszakának emléke, ezzel párhuzamosan a vár és közvetlen környezete Közép-Európa egyedi és meghatározó turisztikai vonzerejévé váljon.

2014-ben a várat 2,7 milliárd forintos beruházással újjáépítették, melynek során nemcsak a romok konzerválása, hanem a továbbépítése, rekonstrukciója is megtörtént. A vár két szint magasságig újra felépült, a délnyugati torony kivételével. A délnyugati torony még jóval régebben, egy villámcsapás miatt rongálódott meg, ezért és az antik hatás kedvéért a tornyot nem állították helyre.

A másik három újjászületett palotaszárnyban helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is. A felújítás eredeti tervek és korabeli festmények alapján készült. A felújított várat 2014. augusztus 30-án adták át.

A vár szomszédságában – részben a Várfürdő területét is elfoglalva – 2015 augusztusára készült el a Lovagi tornák tere, ahol lovas rendezvényeket, lovagi tornákat, sporteseményeket tartanak, emellett szabadtéri színházi előadások, koncertek megrendezésére is alkalmas.

A beruházás most a Modern Városok Program keretében folytatódik. A vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre 6 milliárd forintot különítettek el, és a projekt további részeire is biztosítottak egy 5 milliárd forintos keretet. A diósgyőri várat gondozó miskolci önkormányzat célja az, hogy az épületegyüttes visszakapja középkori kinézetét, és szeretnék elérni, hogy a vár és környéke Közép-Európa egyik jelentős turisztikai központjává alakuljon.

A fejlesztés most induló, második ütemében a belső vár rekonstrukciójában 4508 négyzetméternyi hasznos alapterületű új épületet fognak kialakítani a korabeli stílus megkötéseinek figyelembevételével, illetve 652 négyzetméternyi külső területet is restaurálnak. A második ütemben visszaépítik a nyugati  palotaszárnyat, kialakítják a palota magas tetőit, rekonstruálják a tornyokat, valamint a gyilokjárókat és a védőtetőket is elkészítik.

A harmadik ütemben a külső várat újítják fel. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárat is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten végigsétálható várfalat alakítanak ki és rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A harmadik ütem során összesen 2880 négyzetméternyi hasznos alapterületű építményt alakítanak ki, illetve 1970 négyzetméternyi külső térnek adják vissza középkori külsejét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.