Wachsler magyarázkodik

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 28.

Belpol

Ők csak a kormányhatározatot hajtják végre.

Késő délelőtt Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője is kiadott egy közleményt, miszerint Nagy Ime szobrát a Vértanúk terének rehabilitációja miatt szállították el. Mint közölte: a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. csak a vonatkozó kormányhatározatot hajtja végre. Ennek első lépéseként a Nagy Imre szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra elszállították.

Wachsler azt is közölte, hogy előzetesen egyeztettek az alkotóval, beszerezték a szükséges hozzájárulásokat. A terület előkészítése után a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre kerülhet, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) 2018. december 7-én adta előzetes hozzájárulását a Vértanúk terének átépítéséhez.

A szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező, Horthyék által felavatott Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza.

A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Jánosi Katalin ma reggeli Facebook-bejegyzésében azt íta: nem talál szavakat.

Nagy Imre szobrát 1996. június 6-án, a mártír miniszterelnök születésének 100. évfordulóján avatták fel az V. kerületi Vértanúk terén. Az emlékmű, amely Varga Tamás szobrászművész alkotása, három üzletember kezdeményezésére, anyagi hozzájárulásával készülhetett el.

A szobor sötétség leple alatti eltávolításáról itt olvashat.

Figyelmébe ajánljuk