Több ezren sokalltak be és mondtak fel a kormányhivatalokban

  • narancs.hu
  • 2019. április 10.

Belpol

A kormány szerint ez nem baj.

A központi és a területi közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket, a kormány szerint ez nem jelent gondot, nem akadályozza az ügyéntézést, írja az Index. A portál értesülései szerint viszont a megyei, járási és kerületi kormányhivatalokban májusra kaotikus helyzet alakulhat ki.

Az ok az, hogy a március elsején életbe lépett köztisztviselői jogszabályváltozás után sokaknak több lett a munkaidejük, kevesebb az alapszabadságuk és többen bércsökkenéssel szembesültek. Például már nem számították bele a munkanapba a félórás ebédszünetet, és a cafeteriajuttatásokat is megszüntették.

Az Index forrásai totális csalódottságról számolnak be, állítólag többen úgy is a távozás mellett döntenek, hogy nincs kilátásban új munkalehetőség.

false

 

Fotó: MTI

Az egy hónap alatt a felmentését kérő 2500 fő a területi közigazgatásban dolgozó mintegy 36 ezer fő nagyjából 7 százaléka.

"A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt. A jogviszony-átalakulás okán felmentésüket kérő kollégák két hónapos felmentési idejükből egy hónap elengedésre kerül, az időarányosan kiveendő szabadságok miatt pedig nagyjából két-három hét múlva rengeteg szék fog kiürülni, feladatkörök maradnak ellátatlanul” - mondta egy névtelen forrás a portálnak.

Figyelmébe ajánljuk