Több mint 40 milliárdot költenek a fóti filmstúdióra

Belpol

Négy új műtermet építenek Fóton - kicsivel több pénzből, mint amennyi a kormány szerint nem jut a Velencei-tó megmentésére.

Heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai a Fóti Filmstúdióban – írja a 24.hu.  A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében a Fóti Filmstúdió gyártó bázisa kapacitása csaknem ötszeresére bővül. A fejlesztés előkészítési munkái másfél éve tartanak, és az előzetes becslés alapján 2023-ra be is fejezik a munkát. 

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint 2024-ig a beruházásra vállalható kötelezettség legfeljebb 41,7 milliárd forint. Ebből 2021-re 2,5 milliárd forint esik.

A stúdiókompluxum fejlesztésében épülő négy új filmstúdió további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növeli a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 670 négyzetméter állhat majd a produkciók rendelkezésére. Négy műteremből kettő-kettő összenyitható, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni. Reprezentatív fogadóépület is épül negyven férőhelyes vetítővel, valamint irodaépülettel, éttermi épületekkel, és raktárkapacitással is bővül a telephely. Sor kerül a meglévő épületek energetikai rendszere, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is.

Szintén hétfőn derült ki, hogy a kormány megfontolta, de gyorsan el is napolta a Velencei-tó megmentéséhez készített előterjesztést – erről Tessely Zoltán, a tó fejlesztésért felelős kormánybiztos számolt be a Fehérvár Televíziónak.

Magyarország 3. legnagyobb tavát jelenleg kiszáradás fenyegeti, az elmúlt két évben vízmennyiségének 44 százalékát veszítette el a klímaváltozással járó felmelegedés és vízhiány következtében. A vízszint pótlásához legalább 40 milliárd forintos beruházással számoltak az előterjesztés készítői, ám az Orbán-kabinetet ez túl nagy összegnek tartotta, és a elhalasztották a mentőtervet – a jelzett forrást inkább a gazdaság újraindítására fordítanák.

A jelek szerint tehát az a pénz, ami a százezrek nyári kikapcsolódását, üdülőhelyét jelentő Velencei-tó megóvásához túl soknak tűnik, a fóti stúdió új termeire pont elég lesz.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk