Több mint ötmilliárdos állami támogatást kapott a Külügyminisztérium egyik cége és alapítványa

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

A szervezeteknek azért van szüksége a támogatásra, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célokat hatékonyan megvalósítsák.

Kedd éjjel több rendeletet is kiadott a kormány. Mint arról lapunk is beszámolt, az egyik ilyen a Városliget  beépítésének engedélyezéséről szól, mely felülírja a Fővárosi Közgyűlés bármilyen döntését.

Egy másik kormányhatározat szerint 5 milliárd forintos tőkeemelést kap egy a Külügyminisztérium alá tartozó cég, és további 600 millió forintos támogatásban részesül a külügy egyik alapítványa is.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló MANEVI Zrt.-t azért kap ötmilliárdot, hogy a Határon túli gazdaságfejlesztő programot támogassa. Nem mellesleg a MANEVI szintén az államnak köszönhetően már eddig is 10,5 milliárdos saját tőkével bírt. A cég fő profilja nem más, mint hogy a külügy különféle projektjeit előkészítse és végrehajtsa, amelynek keretében tranzakciós és vagyonhasznosítási feladatokat lát el. Korábban egyébként kicsit mással, nemesfém tárgyak, termékek hitelesítésével és nemesfémtartalmuk tanúsításával foglalkoztak.

A közlöny szerint 600 millió forintos támogatás jár a Külügyminisztérium Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványának beinidításához is, amely idén nyáron már megkapta a MANEVI Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. részvényeit is.

A kormányhatározat szerint az említett szervezeteknek azért van szüksége a támogatásra, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célokat hatékonyan megvalósítsák.

Figyelmébe ajánljuk