Müller Cecília: Napi 8-10 halálesettel kell számolni

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 30.

Belpol

Megtartotta napi rendes sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait: jelenleg 19 806 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 8 fő elhunyt a tegnapi napon. Az országos tisztifőorvos hozzátette, „gyakorlatilag napi 8-10 fővel számolnunk kell”. Az elhunytak átlagéletkora 54-78 év között mozog, jellemzően megfertőzédésük előtt is rendekeztek valamilyen alapbetegséggel. 731 főt ápolnak kórházban, 54 fő van lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs harminc óvodában és 6 iskolában rendkívüli szünetet rendelt el, 130 osztály és 4 teljes iskolában digitális munkarendre álltak át. Müller Cecília leszögezte, „el kell kerülni a további korlátozó intézkedéseket”, ezért mindenkinek be kell tartania a jogszabályban foglaltakat, a higiénés előírásokat. Október elsejétől kezdődik el a testhőmérséklet mérése az oktatási intézményekben, a hőkapuk, egyéb eszközök egy részét kiszállították az iskolákba, a többit pedig ma fogják.

A tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából felhívta a figyelmet, az ő esetükben „az óvás és megbecsülés vezéreljen minket”. A különböző generációknak együttműködve kell ezt a járványt kezelnie, de azt javasolja az idősebbeknek, hogy rövid időt töltsenek azokon a helyeken, ahol sokan vannak.

Az operatív törzs néhány újságírói kérdésre is válaszolt.

  • Nem tervezik kötelezővé tenni a sportklubokban, edzőtermekben a maszkot, mivel a sportolás lényegesen gyakoribb légvétellel jár. Az edzőtermeknek viszont szabályozniuk kell, hogy hányan veszik a szolgáltatásukat igénybe.
  • Október második felétől lesz elérhető az influenza elleni védőoltás. Ha két vírus támadja meg az ember szervezetét, akkor több szövődmény is kialakulhat.
  • A szaunákban, fürdőkben szabályozni kell, hogy ne legyen zsúfoltság. Lehetőleg ne töltsünk hosszú időt ezeken a helyeken, ne itt folytassunk egymással diszkurzusokat.
  • Külön kell választani a pozitív és tünetes, a pozitív és tünetmentes és a szoros kontakt személyeket. Utóbbiaknak 10 napig kell otthon maradniuk, ha tünetmentesek, akkor visszamehetnek a közösségbe.
  • 21 városban figyelik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyiségét, Budapesten 3 különböző helyről vesznek mintákat.
  • Müller Cecília szerint az operatív törzs nem kíván beleszólni az emberek magánéletébe, a kötelező szabályokat jogszabályokban rögzitík, de ezen felül is vannak olyan személyek, akik ha közösségbe mennek, azzal kockáztatnak.

Figyelmébe ajánljuk