Müller Cecília: Napi 8-10 halálesettel kell számolni

 • narancs.hu
 • 2020.09.30 12:31

Belpol

Megtartotta napi rendes sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait: jelenleg 19 806 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 8 fő elhunyt a tegnapi napon. Az országos tisztifőorvos hozzátette, „gyakorlatilag napi 8-10 fővel számolnunk kell”. Az elhunytak átlagéletkora 54-78 év között mozog, jellemzően megfertőzédésük előtt is rendekeztek valamilyen alapbetegséggel. 731 főt ápolnak kórházban, 54 fő van lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs harminc óvodában és 6 iskolában rendkívüli szünetet rendelt el, 130 osztály és 4 teljes iskolában digitális munkarendre álltak át. Müller Cecília leszögezte, „el kell kerülni a további korlátozó intézkedéseket”, ezért mindenkinek be kell tartania a jogszabályban foglaltakat, a higiénés előírásokat. Október elsejétől kezdődik el a testhőmérséklet mérése az oktatási intézményekben, a hőkapuk, egyéb eszközök egy részét kiszállították az iskolákba, a többit pedig ma fogják.

A tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából felhívta a figyelmet, az ő esetükben „az óvás és megbecsülés vezéreljen minket”. A különböző generációknak együttműködve kell ezt a járványt kezelnie, de azt javasolja az idősebbeknek, hogy rövid időt töltsenek azokon a helyeken, ahol sokan vannak.

Az operatív törzs néhány újságírói kérdésre is válaszolt.

 • Nem tervezik kötelezővé tenni a sportklubokban, edzőtermekben a maszkot, mivel a sportolás lényegesen gyakoribb légvétellel jár. Az edzőtermeknek viszont szabályozniuk kell, hogy hányan veszik a szolgáltatásukat igénybe.
 • Október második felétől lesz elérhető az influenza elleni védőoltás. Ha két vírus támadja meg az ember szervezetét, akkor több szövődmény is kialakulhat.
 • A szaunákban, fürdőkben szabályozni kell, hogy ne legyen zsúfoltság. Lehetőleg ne töltsünk hosszú időt ezeken a helyeken, ne itt folytassunk egymással diszkurzusokat.
 • Külön kell választani a pozitív és tünetes, a pozitív és tünetmentes és a szoros kontakt személyeket. Utóbbiaknak 10 napig kell otthon maradniuk, ha tünetmentesek, akkor visszamehetnek a közösségbe.
 • 21 városban figyelik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyiségét, Budapesten 3 különböző helyről vesznek mintákat.
 • Müller Cecília szerint az operatív törzs nem kíván beleszólni az emberek magánéletébe, a kötelező szabályokat jogszabályokban rögzitík, de ezen felül is vannak olyan személyek, akik ha közösségbe mennek, azzal kockáztatnak.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

 • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

 • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

 • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

 • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

 • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper azt vizsgálja, meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?