Tizenéves fiatalok és családok is vonulnak az idei Pride-on

  • narancs.hu
  • 2024. június 22.

Belpol

Az amerikai nagykövet, Karácsony Gergely és ellenzéki politikusok is részt vesznek a felvonuláson.

Cikkünk frissül.

A Podmaniczky utcából indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Hősök tere útvonalon jutnak el a Vajdahunyadvár előtti zöld területre a 29. Budapest Pride Felvonulás résztvevői.

Az évek óta harmincezernél több embert megmozgató emberi jogi felvonulással a szervezők a társadalom rendszerszintű problémáira hívják fel a figyelmet: a homofóbia mellett a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre, a demokráciába vetett hit válságára, a transzfóbiára, a szexizmusra, és a megoldási lehetőségekre.

A hazai LMBTQ-közösség a tavalyi rendezvény óta is megélt nehéz helyzeteket – emlékeztet a rendezvény kapcsán a 24.hu. A 2021-es törvény alapján tavaly nyáron kezdtek fóliával borítani bizonyos könyveket, a Magyar Nemzeti Múzeumban a nemzetközi fotókiállítás bizonyos képeinek megtekintését korhatárhoz kötötték, és a botrányban a Mi Hazánk közreműködése nyomán leváltották a főigazgatót, L. Simon Lászlót. Kövár László, az Országgyűlési elnöke pedig kitiltotta a Parlamentből a Momentum és egy LMBTQ-szervezet tanácskozását, amely az egyenlő jogokról szólt volna.

A mostani, Vedd vissza a jövőd! mottóval megrendezett Budapest Pride előtt 35 ország nagykövetsége adott ki nyilatkozatot a magyar LMBTQ-közösségek mellett, és az életüket megnehezítő jogszabályok miatt, kérve a kormányt, ne tegye politikai célponttá a közösséghez tartozó személyeket és családjukat. 

A Mi Hazánk szokás szerint igyekezett összehozni egy ellentüntetést, de nem kapott rá engedélyt a rendőrségtől, a párt szerint csak azért, mert a kormány „letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”. 

A felvonulás előtt kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jelen lesz, de nem tart beszédet, a Párbeszéd-Zöldek, a DK politikusai is részt vesznek a rendezvényen. Magyar Péter még a választások előtt azt nyilatkozta a Narancsnak, hogy ez szerinte nem politikai felvonulás, és a képviselőik majd eldöntik, hogy részt vesznek-e rajta. 

A felvonulást 15 órától a karneváli kocsi vezeti, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kamionján az „Egyenlő jogokat a kétfarkú kapcsolatoknak” felirat olvasható, a Momentumnál Hajnal Miklós országgyűlési képviselő áll a dj-pult mögött. A tömegben a hírportál benyomása alapján több a tizenéves fiatal, mint máskor, és sokan családostul vonulnak.

Feltűnt David Pressman amerikai nagykövet és Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldekből nemrég kilépett országgyűlési képviselő is. Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke is ott van fotója alapján

A Pride házigazdája Karafiáth Orsolya író, költő, a Magyar Narancs rovatvezetője.

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk