A rendőrség nyomoz a külügy rendszerét ért orosz hekkertámadás miatt

  • narancs.hu
  • 2024. június 22.

Belpol

Információs rendszer vagy adat megsértése vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdéseit a Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hekkertámadásokkal kapcsolatban, ezért a kérdéseket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította elbírálásra – írja a Telex a legfőbb ügyész június 7-i válaszlevele nyomán. 

Mint írja a lap, a DK-s Vadai Ágnes azután fordult írásbeli kérdéssel Polt Péterhez, hogy kiderült, a magyar külügy tudott a 2021 őszén történt orosz kibertámadásokról, amiket a 2022-es választást megelőzően még kampányhazugságnak neveztek. A támadásról 2022 tavaszán számoltak be először, idén májusban viszont újabb bizonyítékok láttak napvilágot. 

Vadai szerint az eset felveti a kémkedés, a bűnpártolás, a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés gyanúját is, ezért szerinte a Legfőbb Ügyészségnek valamit kezdenie kéne vele. „Az ügyészség a törvény rendelkezése alapján eddig is köteles lett volna és köteles lenne kivizsgálni az említett jogügylet vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi és egyéb más jellegű jogi felelősséget” – írta a DK-s képviselő. A Készenléti Rendőrség pénteken arról tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy nyomozást folytatnak információs rendszer vagy adat megsértése vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A témával részletesen foglalkozott a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk