Interjú

„A kormányváltást itthon kell megcsinálni”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, EP- és budapesti listavezetője

Belpol

Az ellenzék legerősebb pártjának vezetői szerepére készülő Magyar Péterrel nem NER-es múltjáról beszélgettünk, inkább a politikai nézeteit igyekeztünk megismerni az uniós jogállamisági mechanizmustól kezdve egészen a Budapest Pride-ig.

Magyar Narancs: Március végén azt mondta nekünk, nem élvezi a figyelmet (lásd: Azt javaslom mindenkinek…, Magyar Narancs, 2024. március 26.). Azóta százezreket mozgatott meg az országjárása során. Élvezi már kicsit?

Magyar Péter: Nem. Inkább fárasztó ez, nagy a nyomás az emberen, amikor azt mondják neki, „te vagy az utolsó remény, meg kell csinálnod, meg fogod változtatni az országot”. Mindig elmondom, hogy ezt egyedül nem fogom tudni csinálni. Június 9-ig ez így lesz, aztán nekiállunk a nehezebb részének.

MN: A Varga Juditról szóló hangfelvétel nyilvánosságra hozatala előtt úgy vélte, akár börtönbe is kerülhet. Ez a lehetőség fennáll még?

MP: Igazán akkor sem állt, ennél azért okosabbak a srácok. Nem akarnak Táncsics Mihályt csinálni belőlem.

MN: Kampánya során egyre többet árul el a saját világnézetéről, programjáról is. Tudatosan csöpögteti ezt fokozatosan?

MP: Igyekeztem minden városban és megyében arról beszélni, ami helyben fontos: van, ahol a mezőgazdaság, máshol az ipar, megint máshol pedig a gazdasági migránsok, esetleg az akkumulátorgyárak vagy az energiapolitika. Ilyen szempontból tudatos. De nincs még leírt programunk, bár már néhány pontban azért megírtuk. Mivel új szereplő a Tisza, nyilván többet mondunk, mint amennyit egy EP-kampányban szokásos.

MN: Minek nevezné a Tiszát? Van Európában hasonló formáció?

MP: Megmondom őszintén, nem tudom. Magyarspecifikus képződmény vagyunk. Pártcsaládot megneveztünk már, ahova csatlakozni akarunk: ez az Európai Néppárt. A propaganda most persze azt hazudja, hogy a sorkatonaságot akarja a Néppárt bevezetni, ami persze hazugság, jót is nevetek rajta. Meg azon is, hogy a Fidesz háborúpártinak mondja őket, miközben ott ül a KDNP-s Hölvényi György is. Ilyen az, amikor már mindegy is, mit hazudoznak.

MN: Ön úgy nyilatkozott, hogy biztos nem ül be az EP-be. Egészséges, hogy napokkal a választás előtt is csak keveset lehet tudni a többi jelöltjükről?

MP: Ebben az interjúban ez a kérdés nem adekvát, pont a Magyar Narancsnak válaszoltak kérdésekre! Az én jelöltjeim nagyon sok rendezvényemen felszólaltak, nem is emlékszem arra, hogy a Fidesz vagy bármelyik párt listavezetőjén kívül bárki beszélt volna. Nem mintha tudnánk, hogy a Fidesz listáján kik vannak, két-három embernek még az önéletrajzát sem láttuk. Szerintem mi nyílt lapokkal játszunk: van bemutatkozó videó, önéletrajz, és még fognak interjúkat adni, jönnek velem kampányolni.

MN: A nagyközönség számára ismeretlen arcokról van szó. Volt valami felkészítés?

MP: Persze. Kaptak kommunikációs képzést, és az Európai Unióval kapcsolatos tréninget is, bár többen már dolgoztak ott. Átvették a három intézmény szabályait, és lesznek további képzések is, ugyanis mi azt szeretnénk, hogy dolgozzanak, ellentétben a mostani képviselőkkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk