Interjú

„A kormányváltást itthon kell megcsinálni”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, EP- és budapesti listavezetője

Belpol

Az ellenzék legerősebb pártjának vezetői szerepére készülő Magyar Péterrel nem NER-es múltjáról beszélgettünk, inkább a politikai nézeteit igyekeztünk megismerni az uniós jogállamisági mechanizmustól kezdve egészen a Budapest Pride-ig.

Magyar Narancs: Március végén azt mondta nekünk, nem élvezi a figyelmet (lásd: Azt javaslom mindenkinek…, Magyar Narancs, 2024. március 26.). Azóta százezreket mozgatott meg az országjárása során. Élvezi már kicsit?

Magyar Péter: Nem. Inkább fárasztó ez, nagy a nyomás az emberen, amikor azt mondják neki, „te vagy az utolsó remény, meg kell csinálnod, meg fogod változtatni az országot”. Mindig elmondom, hogy ezt egyedül nem fogom tudni csinálni. Június 9-ig ez így lesz, aztán nekiállunk a nehezebb részének.

MN: A Varga Juditról szóló hangfelvétel nyilvánosságra hozatala előtt úgy vélte, akár börtönbe is kerülhet. Ez a lehetőség fennáll még?

MP: Igazán akkor sem állt, ennél azért okosabbak a srácok. Nem akarnak Táncsics Mihályt csinálni belőlem.

MN: Kampánya során egyre többet árul el a saját világnézetéről, programjáról is. Tudatosan csöpögteti ezt fokozatosan?

MP: Igyekeztem minden városban és megyében arról beszélni, ami helyben fontos: van, ahol a mezőgazdaság, máshol az ipar, megint máshol pedig a gazdasági migránsok, esetleg az akkumulátorgyárak vagy az energiapolitika. Ilyen szempontból tudatos. De nincs még leírt programunk, bár már néhány pontban azért megírtuk. Mivel új szereplő a Tisza, nyilván többet mondunk, mint amennyit egy EP-kampányban szokásos.

MN: Minek nevezné a Tiszát? Van Európában hasonló formáció?

MP: Megmondom őszintén, nem tudom. Magyarspecifikus képződmény vagyunk. Pártcsaládot megneveztünk már, ahova csatlakozni akarunk: ez az Európai Néppárt. A propaganda most persze azt hazudja, hogy a sorkatonaságot akarja a Néppárt bevezetni, ami persze hazugság, jót is nevetek rajta. Meg azon is, hogy a Fidesz háborúpártinak mondja őket, miközben ott ül a KDNP-s Hölvényi György is. Ilyen az, amikor már mindegy is, mit hazudoznak.

MN: Ön úgy nyilatkozott, hogy biztos nem ül be az EP-be. Egészséges, hogy napokkal a választás előtt is csak keveset lehet tudni a többi jelöltjükről?

MP: Ebben az interjúban ez a kérdés nem adekvát, pont a Magyar Narancsnak válaszoltak kérdésekre! Az én jelöltjeim nagyon sok rendezvényemen felszólaltak, nem is emlékszem arra, hogy a Fidesz vagy bármelyik párt listavezetőjén kívül bárki beszélt volna. Nem mintha tudnánk, hogy a Fidesz listáján kik vannak, két-három embernek még az önéletrajzát sem láttuk. Szerintem mi nyílt lapokkal játszunk: van bemutatkozó videó, önéletrajz, és még fognak interjúkat adni, jönnek velem kampányolni.

MN: A nagyközönség számára ismeretlen arcokról van szó. Volt valami felkészítés?

MP: Persze. Kaptak kommunikációs képzést, és az Európai Unióval kapcsolatos tréninget is, bár többen már dolgoztak ott. Átvették a három intézmény szabályait, és lesznek további képzések is, ugyanis mi azt szeretnénk, hogy dolgozzanak, ellentétben a mostani képviselőkkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.

Van az a pénz

Mészáros Lőrinc az idén annyi pénzt vehetett ki osztalékként a cégeiből, hogy az már a magyar állami költségvetésben is szemmel jól látható tétel lenne. A közbeszerzések csupán ebben az évben is sokmilliárdos osztalékokat fialtak más NER-közeli vállalkozóknak is.

Dódzsó a backstage-ben

Tinédzserként, nyelvtudás nélkül ment ki szerencsét próbálni Amerikába, és ma már az egyik legnépszerűbb metálzenekar, a Five Finger Death Punch vezetője. De nemcsak erről beszélgettünk vele, hanem a dzsúdzsucúról, a háborús veteránokról és a járműmániájáról is. Az interjú mintegy 95 százaléka angol nyelven zajlott.