Művészi szabadság és intézményi autonómia címmel tartja akadémiai székfoglalóját L. Simon László

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Belpol

Miután kiderült, hogy a múzeum igazgatójaként egyikkel sem rendelkezett.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává válhat L. Simon László, aki eddig csak levelező tag. A Magyar Nemzeti Múzeum kirúgott igazgatójának november 28-án lesz a székfoglalója, amit különleges témában ad. A címe „Művészi szabadság és intézményi autonómia” lesz.

A meghívó a Szépirodalmi Figyelő hírlevelében szerepelt, így jutott el szerkesztőségünkhöz. Annak hitelességét az MMA Sajtóosztálya is megerősítette.

 
Meghívó L. Simon László székfoglalójára. Forrás: MMA.
 

 

Mindez azután történik, hogy L. Simont kirúgták, mert a múzeum World Press Photo-tárlatában LMBTQ-témájú fotók is szerepeltek. Ezt vette észre Duró Dóra, aki bejelentette az esetet Csák Jánosnál. Faramuci helyzet volt, hiszen kiderült, hogy a szélsőjobbos politikus sarokba tud szorítani egy régi fideszest. A miniszter menesztette L. Simont, aki sokak szerint azzal hibázott, hogy ironizált Dúró lépésén. Hiller István volt kultuszminiszter szerint valójában nem is ez lehet a háttérben, hanem az, hogy L. Simon megfúrta Vashegyi György tiszteletbeli elnökké való kinevezését az MMA-ban.

L. Simon egyébként maga is megszavazta a homofób törvényt, ami végül közvetetten a bukásához vezetett, de továbbra sem gondolja, hogy a törvény hibás, rossz vagy kirekesztő volna. Csak azt, hogy az esetében rosszul értelmezték.

A kultúrkáder részletes portréját szerkesztőségi jegyzetünkben fogalmaztuk meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk