Több városban is egyszerre vonultak utcára az oktatásért tüntetők

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Belpol

Péntekre országos élőlánc szerveződik.

Csütörtök késő délután több vidéki városban is egyszerre kezdődött demonstráció az oktatásért, az eseményeket a pedagógus szakszervezetek és civilek közösen szervezték – olvasható a Telex hírösszefoglalójában.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak úgy nyilítkozott: folyamatosan nyomást kell gyakorolni a kormányra, már nemcsak a fővárosban van tiltakozás, hanem vidéken is. Közös kiálláshoz többek között Miskolc, Pécs, Szeged, Győr, Szentes, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szekszárd, Szolnok, Kecskemét, Veszprém, Zalaegerszeg és Eger is csatlakozott.

Az események célja, hogy vidéken is legyen „fény az oktatásban”, ezért több városban is fáklyákkal és egyéb világító eszközökkel vonultak a tüntetők.

Pécsen a szervezők szerint az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetésére került sor csütörtökön, nagyjából 1500-2000 fő jelent meg a város főterén, hogy közösen tiltakozzanak a közoktatás kilátástalan helyzete ellen. Eközben Szegeden 3 kilométeres menettel erősítették meg a közoktatásban dolgozók és az őket támogatók, hogy továbbra is követelik a változásokat. A vonulás során itt is egyre többen csatlakoztak a demonstrálókhoz, majd Klauzál téren közös éneklés után jelképesen becsengettek, és egy rendhagyó tanórán mondták el 9 pontból álló követeléseiket.

Szolnokon a pedagógusok fáklyát gyújtottak és felolvasták az oktatás 9 pontját. A szűk körű demonstrációt nem hirdették meg nyilvánosan, a megmozdulást a holnapi élőlánc előkészítő eseményének szánták. A városban az előzetes felmérések szerint pénteken több mint 80 pedagógus vesz részt polgári engedetlenségben és lesznek olyanok is, akik sztrájkolnak.

Pénteken országszerte folytatódnak az oktatás ügyéért szervezett megmozdulások. Számos intézményben készülnek sztrájkra vagy polgári engedetlenségre a pedagógusok, reggelre pedig Budapesten és több vidéki városban is élőlánc szerveződik. Az eseményekről a nap folyamán lapunk is beszámol majd. A tanárokkal és az oktatással kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatják.

(Címlapképünkön: A Szolnoki Pedagógusok fáklyás demonstrációja a Hild téren. Forrás: Szolnoki Pedagógusok)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk