Az egyik miskolci gimnáziumban ülősztrájkkal csatlakoznak a diákok a mai demonstrációkhoz

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Belpol

A mára meghirdetett sztrájkban több mint 180 oktatási intézmény vesz részt Budapesten és vidéken.

"A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak" - írták a 24.hu-nak küldött közleményükben a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói, akik a pedagógusaikkal való kiállásért ma ülősztrájkot tartanak az iskola folyosóján.

A levelükben az oktatás egyre romló helyzetét saját iskolájuk néhány példájával is alátámasztják. Többek közt azt írják, hgogy matematika tanárunk18 évi középiskolai tanítás után kényszerült pályaelhagyásra. "Tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről" - teszik hozzá.

Magyartanáruk az idei tanév közben hagyta el a közoktatást. A hiányzó tanerők pótlását pedig úgy próbálják megoldani, hogy nyugdíjból hívnak vissza tanárokat. "Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni. Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk" - írják. A levélben jelzik, hogy ők is csatlakozni kívánnak az országszerte tartott sztrájkhoz, még akkor is, "ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni”.

Budapesten és több megyeszékhelyen - Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron -, illetve kisebb városokban zajlanak a tiltakozások, a legtöbb helyen a napot élőlánccal kezdték. A Pedagógusok Szakszervezete arról posztolt, hogy többek közt Tatán is megkezdték az élőláncot. Tatabányán pedig délutánra szerveznek demonstrációt. A 444.hu közvetítése szerint Oroszlányban is csatlakoztak az élőlánchoz, Martonvásárban pedig öt intézmény is részt vett a kiállásban, több mint 180-an kezdték a reggelt demonstrációval. Szolnokon egy résztvevő szerint több száz méteren álltak a Szabadság tértől a Hősök teréig diákok, szülők, nyugdíjasok, Szegeden az élőlánc után a Móra Ferenc Múzeum előtt rövid beszédekben mondták el önkéntes szónokok, tanárok és diákok, ők milyen gondokat tapasztaltak a hazai oktatási rendszerben - írja a Telex.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Fb-oldalán frissíti folyamatosan azoknak az intézményeknek a listáját, akik számukra is bejelentették, hoyg csatlakoznak a mai sztrájkhoz. Voltak városok, ahol már csütörtök este megtartották a tüntetéseket, például Egerben és Szegeden, ahol a Deák Ferenc Gimnáziumtól vonultak a tiltakozók a Klauzál térre és  rendhagyó tanórát is tartottak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk