Belenyúlt a Fidesz a szociális törvény módosításába

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Belpol

Enyhítik a karitatív szervezetek, pontosítják a hozzátartozók felelősségét.

Csütörtökön tárgyalta a Törvényalkotási Bizottság azt a javaslatcsomagot, ami többek közt átírná a szociális törvény bevezetőjét, de a bizottság fideszes tagja az utolsó pillanatban kissé belenyúltak a javaslatba – tudta meg a 444.

Az eredeti javaslat szerint „az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése”. Ha így sem garantálható az egyén szociális biztonsága, a javaslat szerint akkor jött volna képbe az állam szerepe.

Az újabb változatban az egyén, a hozzátartozók és az önkormányzat után már nem a karitatív szervezetek következnek, hanem rögtön az állam. Ezután írták bele egy újabb pontba, hogy az állam és az önkormányzatok együttműködnek egyházi és civil szervezetekkel. Szintén új elem, hogy az állam dolga kialakítani a szociális intézményrendszer kereteit.

Pontosították azt is, hogy a családtagok olyan sorrendben felelősek hozzátartozóik szociális biztonságáért, ahogy a rokontartás szabályai szerint követik egymást. Vagyis az egyenes ági rokonok vannak első helyen, és a közelebbi rokonok megelőzik a távolabbiakat.

A törvényről kedden szavaz a parlament, az LMP hétfőre tüntetést hirdetett a módosítás ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk